Polenta sült kelbimbóval tálalva, krémes alap és ropogós zöldségek kombinációja

Polenta sült kelbimbóval

A polenta és kelbimbó párosítása újabb példája annak, hogyan lehet klasszikus alapanyagokat izgalmasan és egészségesen kombinálni. Történeti háttér: A polenta évszázadok óta népszerű az olasz konyhában, a kelbimbó pedig főként Észak-Európa kedvelt téli zöldsége, amely újra reneszánszát éli a modern, egészségtudatos étrendekben. Technikai tanács: A kelbimbót érdemes magas hőmérsékleten sütni, hogy kívül pirult, belül puha textúrája legyen – ne főzd, mert könnyen keserűvé válhat. Felhasználói élmény: Ez a fogás ideális egy könnyű, húsmentes vacsorához, vagy köretként sültek mellé. Egy kevés citromhéjjal vagy balzsamecettel tovább emelheted az ízét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
40 g Reszelt parmezán sajt
400 g Kelbimbó
2 ek. Olívaolaj
2 db Fokhagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A kelbimbót tisztítsd meg, vágd félbe, majd egy tálban forgasd össze olívaolajjal, zúzott fokhagymával, sóval és borssal.

    A kelbimbó vágott felével lefelé sütve ropogósabb lesz, és szépen karamellizálódik.

    2

    Tedd a kelbimbókat sütőpapíros tepsire, és süsd 25–30 percig, amíg kívül pirult és belül puha lesz.

    Félidőben forgasd meg őket, hogy minden oldaluk aranybarnára süljön.

    3

    Közben egy nagy lábasban forrald fel a vizet, sózd meg, majd fokozatosan, folyamatos keverés közben szórd bele a kukoricadarát.

    A csomómentes állaghoz kezdetben habverőt használj, és keverd folyamatosan.

    4

    Főzd a polentát kis lángon 30–35 percig, gyakori keverés mellett, amíg sűrű, krémes állagot kapsz.

    Ha túl sűrűnek érzed, egy kevés forró víz hozzáadásával javíthatod az állagot.

    5

    A főzés végén add hozzá a vajat és a parmezánt, majd keverd el alaposan, míg teljesen elolvadnak.

    Frissen reszelt parmezán használatával intenzívebb ízt érhetsz el.

    6

    Tálald a forró polentát egy tányérra kanalazva, a tetejére halmozd a sült kelbimbót.

    Friss citromlével megcsorgatva extra frissességet és kontrasztot adhatsz az ételnek.