Polenta sĂŒlt paradicsommal, fokhagymĂĄs olajjal meglocsolva, tĂĄlalva

Polenta sĂŒlt paradicsommal

A polenta Észak-OlaszorszĂĄg nĂ©pi Ă©telĂ©bƑl mĂĄra vilĂĄgszerte kedvelt körettĂ© vĂĄlt, kĂŒlönösen a modern konyhĂĄk egĂ©szsĂ©gtudatos Ă©s kreatĂ­v vĂĄltozataiban. TörtĂ©neti hĂĄttĂ©r: A sĂŒlt paradicsom hozzĂĄadĂĄsa egy mediterrĂĄn hatĂĄs, amely a nyĂĄr Ă©des Ă­zeit hozza a tĂĄnyĂ©rra. Technikai tanĂĄcs: A paradicsomot Ă©rdemes magas hƑfokon sĂŒtni, hogy a karamellizĂĄlĂłdott hĂ©j extra Ă­zmĂ©lysĂ©get adjon. FelhasznĂĄlĂłi Ă©lmĂ©ny: Ez a fogĂĄs kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs könnyƱ nyĂĄri vacsorĂĄra, de meleg, tartalmas köretkĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t. Tipp: A fokhagymĂĄs olaj kĂŒlönlegessĂ© teszi az Ă­zeket, Ă­gy Ă©rdemes azt is rĂĄlocsolni a tĂĄlalĂĄs elƑtt – ettƑl lesz igazĂĄn karakteres az Ă©tel.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 g Kukoricadara (finomszemcsĂ©s)
⭕ 800 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 30 g Vaj
⭕ 40 g Reszelt parmezán sajt
⭕ 300 g KoktĂ©lparadicsom
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 db Fokhagyma
⭕ 0.25 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 200°C-ra. A koktĂ©lparadicsomokat mosd meg, helyezd sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, Ă©s locsold meg olĂ­vaolajjal. SzĂłrd rĂĄ az aprĂłra vĂĄgott fokhagymĂĄt Ă©s Ƒrölt fekete borsot.

    HasznĂĄlj egĂ©sz koktĂ©lparadicsomokat – Ă­gy belĂŒl szaftosak maradnak, kĂ­vĂŒl pedig enyhĂ©n karamellizĂĄlĂłdnak.

    2

    SĂŒsd a paradicsomokat 20–25 percig, amĂ­g a hĂ©juk kissĂ© megreped Ă©s levet engednek.

    A tepsit ne zsĂșfold tĂșl, hogy a paradicsomok szĂ©pen megpiruljanak, ne csak pĂĄrolĂłdjanak.

    3

    Ezalatt forrald fel a vizet egy nagy låbasban, add hozzå a sót, majd folyamatos keverés mellett szórd bele a kukoricadaråt.

    Kezdetben habverƑvel keverd, hogy elkerĂŒld a csomĂłsodĂĄst Ă©s simĂĄbb ĂĄllagot kapj.

    4

    FƑzd a polentĂĄt kis lĂĄngon 30–35 percig, idƑnkĂ©nt kevergetve, amĂ­g sƱrƱ, krĂ©mes ĂĄllagot kap.

    Ha tĂșl sƱrƱvĂ© vĂĄlik, fƑzĂ©s közben adj hozzĂĄ egy kevĂ©s forrĂł vizet vagy egy kis extra olĂ­vaolajat.

    5

    Vedd le a polentĂĄt a tƱzrƑl, add hozzĂĄ a vajat Ă©s a reszelt parmezĂĄnt, majd keverd össze alaposan, mĂ­g teljesen elolvadnak.

    A parmezĂĄn nemcsak gazdagĂ­tja az Ă­zeket, hanem a krĂ©mes ĂĄllagot is segĂ­t megƑrizni.

    6

    TĂĄlalĂĄskor kanalazd a forrĂł polentĂĄt mĂ©lytĂĄnyĂ©rba, majd a tetejĂ©re halmozd a sĂŒlt paradicsomokat a kisĂŒlt fokhagymĂĄs olajjal egyĂŒtt.

    A végén megszórhatod frissen vågott bazsalikommal vagy petrezselyemmel a még intenzívebb ízélményért.