Brokkolis póréhagymás krémleves tálalva kerámia tálban, brokkolirózsákkal és póréhagymakarikákkal díszítve

Prebiotikus brokkolis póréhagymás krém

A krémlevesek évszázadok óta a komfortételek egyik legnépszerűbb formái, különösen hideg időszakban. A brokkoli és póréhagyma párosítása nem csupán ízben, hanem tápanyagban is kiváló kombináció – mindkét zöldség jelentős prebiotikus hatással bír. A póréhagyma már az ókori mediterrán konyhákban is fontos szerepet kapott, míg a brokkolit a rómaiak hozták el Európa gasztronómiájába. Technikailag ez a recept egy botmixerrel is könnyen elkészíthető, így ideális választás kezdőknek is. A burgonya természetes sűrítőként funkcionál, ami kiváltja a tejtermékeket, így ez a krémleves laktózmentesen is élvezhető. Tökéletes előétel vagy akár egy könnyű vacsora része lehet. Tipp: a még gazdagabb ízvilágért kevés pörkölt tökmaggal vagy napraforgómaggal is megszórhatod tálaláskor.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Brokkoli
1 db Póréhagyma
2 db Burgonya
2 db Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
750 ml Zöldségalaplé
1 tk.
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A brokkolit szedd rózsákra, a póréhagymát karikázd fel, és a burgonyát hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra. A fokhagymát pucold meg, és aprítsd fel.

    A póréhagymát mindig alaposan mosd át, mert a levelek között földszemcsék maradhatnak.

    2

    Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a póréhagymát és a fokhagymát, és közepes lángon párold 2-3 percig, amíg illatos lesz.

    Ne pirítsd túl a hagymát, csak enyhén fonnyaszd meg, hogy megmaradjon a friss, édeskés íze.

    3

    Add hozzá a burgonyát és a brokkolit, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd lefedve főzd 15-20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    A burgonya természetes sűrítő – így krémes állagot ad a levesnek tejszín nélkül is.

    4

    Ha a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsd simára a levest. Ízesítsd sóval és borssal, majd forrald még 1 percig.

    Ha még selymesebb állagot szeretnél, szűrőn is átnyomhatod a levest turmixolás után.

    5

    Tálald melegen, a tetejét díszítheted extra brokkolirózsával vagy póréhagyma-karikákkal.

    A tálaláshoz használj mélytányért, és ízlés szerint friss olívaolajat is csepegtethetsz a tetejére.