Szeletelt édesburgonyás rakott krumpli póréhagymával, sütőben sült, aranybarna rétegekkel

Prebiotikus édesburgonyás rakott krumpli

A rakott krumpli hagyományosan magyar fogás, amelyet sokféle módon készítenek el – a klasszikus tojásos-tejfölös verzió mellett ma már számos egészséges, növényi alapú változat is létezik. Ez a recept prebiotikus változatban, édesburgonyával és póréhagymával készült, hogy egyszerre tápláló és emésztésbarát legyen. A kókusztej természetesen selymes textúrát kölcsönöz, míg az édesburgonya édeskés íze harmonikusan egészíti ki a póréhagymát. Ahogy a rétegek összesülnek a sütőben, az illatok megtöltik a konyhát, és minden falat gazdag, mégis könnyű élményt nyújt. Tökéletes választás hétvégi ebédekhez, vendégváráshoz vagy előre elkészítve hétköznapi vacsorához is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Édesburgonya
2 db Póréhagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 ml Kókusztej
2 ek. Olívaolaj
0.25 tk. Őrölt szerecsendió
0.25 tk. Őrölt fekete bors
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az édesburgonyát meghámozzuk és vékony karikákra szeleteljük. A póréhagymát megmossuk és szintén karikákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

    A vékonyra szeletelt édesburgonya egyenletesebben sül, és szebb rétegezést ad az ételnek.

    2

    Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, majd közepes lángon megdinszteljük rajta a póréhagymát 5-6 percig, míg megpuhul. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, és további fél percig kevergetjük.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert könnyen megkeseredik – elég 30 másodperc is!

    3

    A kókusztejet összekeverjük a sóval, borssal és a szerecsendióval. Ez adja majd a krémes állagot a rakott ételhez.

    A kókusztej selymessége miatt nem szükséges tejföl vagy tejszín – ez a vegán alternatíva jól működik!

    4

    Egy hőálló tálat kiolajozunk, majd rétegezzük az édesburgonyát, a párolt póréhagymát és egy kevés kókusztejes keveréket. A rétegezést addig ismételjük, amíg elfogynak az alapanyagok.

    Az utolsó réteg mindig édesburgonya legyen, így szép pirult teteje lesz a fogásnak!

    5

    Letakarva 180°C-ra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd fólia nélkül további 10 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.

    Ha ropogósabb felső réteget szeretnél, az utolsó 5 percben emeld a hőfokot 200°C-ra.