Prebiotikus póréhagymás karfiolrizs tálalva zöldfűszerekkel egy tálban

Prebiotikus póréhagymás karfiolrizs

A karfiolrizs az utóbbi évek egyik legnépszerűbb alternatív köretévé vált, főként azok körében, akik csökkenteni szeretnék a szénhidrátbevitelt. Eredete az egészségtudatos étrendek világából ered, de mára a nemzetközi gasztronómiában is helyet kapott. A póréhagymával kombinálva még ízletesebb és gazdagabb rostforrásként szolgál. Ahogy a serpenyőben párolódik a karfiol a fokhagymával és a póréhagymával, az illatok frissen és enyhén fűszeresen töltik be a konyhát. A citromlé üde savasságot ad az ételnek, míg a petrezselyem zöldje színt és frissességet visz a tányérra. Technikai tanács: a karfiolt ne főzd túl – akkor ideális, ha még kissé roppanós. A legjobb ízélmény érdekében mindig frissen készítsd, de hűtőben is jól eláll 1-2 napig. Remek választás könnyű vacsorához vagy köretként főétel mellé.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Karfiol
150 g Póréhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 gerezd Fokhagyma
1 ek. Citromlé
0.5 tk.
0.25 tk. Fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A karfiolt szedd rózsáira, és aprítógép segítségével darabold rizsszem nagyságúra. Ha nincs géped, reszelheted nagy lyukú reszelőn is.

    Ne aprítsd túl finomra, mert akkor pépessé válik – a rizsszem méretű állag az ideális.

    2

    A póréhagymát tisztítsd meg, vágd vékony szeletekre. A fokhagymát aprítsd finomra.

    A póréhagyma zöld részét is felhasználhatod, ha zsengébb – kellemes ízt ad az ételnek.

    3

    Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a póréhagymát és a fokhagymát. Közepes lángon párold puhára 4-5 perc alatt.

    Lassan párold, ne pirítsd – így megmarad az enyhe, édes íze.

    4

    Add a serpenyőbe a karfiolrizst, majd sózd, borsozd, locsold meg citromlével, és párold együtt 5-7 percig, amíg a karfiol megpuhul, de nem veszti el teljesen az állagát.

    Ne fedd le a serpenyőt – így a nedvesség elpárolog, és a rizs pergősebb marad.

    5

    Tálaláskor szórd meg friss, aprított petrezselyemmel. Fogyasztható önálló fogásként vagy köretként.

    Ha még intenzívebb ízre vágysz, keverj bele friss citromhéjat vagy kevés chiliport a végén.