Rakott kelkáposzta darált hússal és rizzsel, tejföllel sütve

Rakott kelkáposzta hússal és rizzsel

A rakott kelkáposzta egy klasszikus magyar fogás, amely a darált hús, rizs és kelkáposzta tökéletes kombinációját kínálja. Ez az étel a magyar konyha hagyományos ízvilágát idézi, és minden családi ebéd kedvelt fogása. Ahogy a kelkáposzta és a húsos rétegek összeérnek a sütőben, a tejfölös teteje aranybarnára pirul, és az egész konyhát betölti az étvágygerjesztő illat. A tökéletes rakott kelkáposzta titka a rétegek megfelelő fűszerezése és a tejfölös feltét egyenletes eloszlatása. Ez az étel kiváló választás hétköznapi ebédre vagy akár ünnepi alkalmakra is, hiszen laktató és könnyen elkészíthető.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 fej Kelkáposzta
500 g Darált sertéshús
200 g Rizs
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 g Tejföl
1 db Tojás
1 ek. Pirospaprika (őrölt)
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
2 ek. Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst főzd meg sós vízben, majd szűrd le és tedd félre. A kelkáposztát szedd leveleire, és forrásban lévő sós vízben blansírozd 2-3 percig, majd csepegtesd le.

    A rizst ne főzd teljesen puhára, mert a sütés során még puhulni fog. A kelkáposztát ne főzd túl, csak annyira, hogy hajlékony legyen.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel, majd egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, és pirítsd üvegesre a hagymát.

    A fokhagymát a végén add hozzá a hagymához, nehogy megégjen.

    3

    Add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, és szórd meg pirospaprikával. Pirítsd addig, amíg a hús kifehéredik, majd keverd hozzá a főtt rizst.

    A húst alaposan pirítsd át, hogy ne maradjon nyers. A pirospaprika helyett használhatsz csípős paprikát is, ha szereted.

    4

    Egy hőálló tálat kenj ki olajjal, és kezd el rétegezni az ételt: az aljára kerüljön egy réteg kelkáposzta, majd a húsos-rizses keverék, és folytasd a rétegezést, amíg elfogynak az alapanyagok.

    Az alsó és felső réteg kelkáposzta legyen. A rétegek között szórhatsz egy kevés füstölt szalonnát is, ha szereted.

    5

    A tejfölt keverd össze a tojással, majd öntsd rá az étel tetejére, és simítsd el egyenletesen.

    A tejföl helyett használhatsz görög joghurtot is a könnyebb változatért.

    6

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 30-35 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.

    Ha a teteje túl hamar pirul, takard le alufóliával.

    7

    Tálalás előtt hagyd kicsit hűlni, majd szeletekre vágva tálald.

    A pihentetés segít, hogy a rakott kelkáposzta jobban összeálljon és könnyebben szeletelhető legyen.