Répás céklakrémleves tálalva

Répás céklakrémleves

A cékla és a sárgarépa egyaránt fontos alapanyagai a magyar konyhának, különösen a téli hónapokban. Míg a cékla földes ízével, addig a répa enyhe édességével járul hozzá a leves ízvilágához. Ez a krémleves különösen népszerű azok körében, akik egészséges, színes, mégis laktató fogásokra vágynak. A rózsaszínes-lilás szín látványos, az ízvilág pedig egyedi és harmonikus. A modern gasztronómiában ezek a gyökérzöldségek remekül ötvözhetők – a krémes textúrával és egy kis citrommal vagy tormával még inkább kiemelhető karakterük. Tipp: kínáld friss rozskenyérrel vagy pirított magokkal a tetején.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Cékla
300 g Sárgarépa
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát és a sárgarépát hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát is tisztítsd meg, és aprítsd fel.

    A céklát és a répát nagyjából egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen főjenek meg.

    2

    Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg rajta a vöröshagymát 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát, és párold további 1 percig.

    A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg, és ne legyen keserű az íze.

    3

    Add hozzá a céklát és a sárgarépát, öntsd fel az alaplével, és forrald fel. Főzd kb. 25 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

    Ha nincs alaplé, használhatsz vizet is, de ebben az esetben adj hozzá egy zöldségleveskockát a gazdagabb ízért.

    4

    Ha megpuhultak, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd a levest teljesen simára. Tipp: ha selymesebb állagot szeretnél, szűrd át a levest egy finom szűrőn.

    Pürésítés után kóstold meg a levest, és ha szükséges, adj hozzá még sót, borsot vagy citromlevet.

    5

    Add hozzá a tejszínt és a citromlevet, majd ízesítsd sóval és borssal. Melegítsd vissza, de ne forrald fel, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszínt lassan, folyamatosan kevergetve add a leveshez.

    6

    Tálaláskor csorgass a tetejére egy kevés olívaolajat és tejszínt díszítésként. Tipp: egy kevés reszelt torma különlegesebbé teheti az ízét.

    Pirított dióval vagy tökmaggal is megszórhatod a levest, hogy ropogósabb legyen.