Krémes tejberizs friss reszelt citromhéjjal és fahéjjal megszórva

Risengrød citromhéjjal

A risengrød, azaz dán tejberizs, régóta a téli időszak meghitt fogása a skandináv országokban. A citromhéjjal gazdagított változat üdítően friss csavart ad a hagyományos, selymes tejberizsnek. A citrusos aroma élénkíti az ízeket, különösen jól illeszkedik a lágy tej és a rizs természetes édességéhez. A citromos-fahéjas kombináció egyszerre melegítő és frissítő élményt nyújt. Technikai tipp: mindig kezeletlen héjú citromot használj, és közvetlenül tálalás előtt reszeld rá, hogy megőrizze illóolajait. Ez az étel ideális választás reggelire, uzsonnára vagy egy hűvös estén desszertként – az egyszerű alapanyagokból készült étel egy kis kreatív fűszerezéssel teljesen új élménnyé válik.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
180 g Kerek szemű rizs
500 ml Víz
1 l Teljes tej
1 tk.
20 g Vaj
1 ek. Cukor
1 tk. Citromhéj (reszelve)
0.5 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forrald fel a vizet egy nagy lábasban, majd add hozzá a rizst. Főzd közepes lángon 5 percig, hogy a rizs elinduljon a puhulás felé.

    Kevergesd gyakran, hogy elkerüld a leégést és egyenletesen főjön a rizs.

    2

    Add hozzá a tejet, keverd el, és forrald fel. Ezután vedd lejjebb a hőt, és főzd kis lángon 35-40 percig, gyakori keverés mellett, amíg a kása sűrűvé válik.

    A tej lassú hozzáadása és a gyakori keverés segít elérni a selymes állagot.

    3

    A főzés végén add hozzá a sót, vajat és cukrot. Keverd alaposan össze, hogy a vaj teljesen felolvadjon és a kása krémes legyen.

    A vajat csak a főzés végén add hozzá, így jobban érvényesül az íze és az állagot is gazdagítja.

    4

    Tálalás előtt reszeld bele a citromhéjat, és hintsd meg kevés fahéjjal. Frissen a legfinomabb.

    Csak a sárga részét reszeld a citromhéjnak, a fehér rész keserű lehet.