Risengrød karamellás öntettel, fahéjjal tálalva, krémes textúrával

Risengrød karamellás öntettel

A risengrød egy tradicionális dán étel, amelyet gyakran fogyasztanak reggelire vagy desszertként. A rizs tejben való főzése az egyik legősibb étkezési hagyomány, de a karamellás öntet hozzáadása egy modern csavart ad neki. A dán konyha egyszerű, de ínycsiklandó étkezésekkel büszkélkedhet, és a karamellás rizs desszertje a legjobb példa arra, hogyan lehet egy klasszikus ételt új szintre emelni.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Rizs
1000 ml Tej
2 ek. Cukor
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor
50 g Barna cukor
20 g Vaj
50 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst öblítsd le hideg vízben, majd tedd egy lábasba. Öntsd rá a tejet és egy csipet sót, majd kezd el főzni közepes lángon.

    A rizsnek a tejben történő főzés során nem kell kevergetni, hogy ne törjön össze. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl gyorsan elpárologna a tej.

    2

    Amikor a rizs megpuhult, add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Keverd össze, és főzd további 5 percig, hogy a rizs teljesen megpuhuljon és a tej besűrűsödjön.

    A rizsnek krémes állagot kell elérnie, de ne hagyd, hogy teljesen elforrjon a tej, mert akkor túlságosan sűrű lesz.

    3

    Miközben a rizs fő, készítsd el a karamellás öntetet: egy serpenyőben melegítsd fel a barna cukrot közepes lángon, amíg fel nem olvad.

    Ne keverd a cukrot, csak hagyd, hogy a hőmérséklet hatására felolvadjon és karamellizálódjon. Ha megégett, ne használd.

    4

    Amikor a cukor karamellizálódott, add hozzá a vajat, és keverd el. Öntsd hozzá a tejszínt, és főzd tovább, amíg a szósz sima és krémes nem lesz.

    A tejszínt lassan add hozzá, hogy ne fröcsögjön, és folyamatosan kevergetve hagyd, hogy a karamell egyenletesen feloldódjon.

    5

    Tálald a risengrødet egy mély tányérban, és öntsd rá a friss karamellás öntetet. Szórj rá egy kis fahéjat, ha szeretnéd.

    A karamellás öntet akkor a legjobb, ha frissen készíted, de hűtőben is tárolható néhány napig.