A rizst öblítsd le hideg vízben, majd tedd egy lábasba. Öntsd rá a tejet és egy csipet sót, majd kezd el főzni közepes lángon.
A rizsnek a tejben történő főzés során nem kell kevergetni, hogy ne törjön össze. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl gyorsan elpárologna a tej.
Amikor a rizs megpuhult, add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Keverd össze, és főzd további 5 percig, hogy a rizs teljesen megpuhuljon és a tej besűrűsödjön.
A rizsnek krémes állagot kell elérnie, de ne hagyd, hogy teljesen elforrjon a tej, mert akkor túlságosan sűrű lesz.
Miközben a rizs fő, készítsd el a karamellás öntetet: egy serpenyőben melegítsd fel a barna cukrot közepes lángon, amíg fel nem olvad.
Ne keverd a cukrot, csak hagyd, hogy a hőmérséklet hatására felolvadjon és karamellizálódjon. Ha megégett, ne használd.
Amikor a cukor karamellizálódott, add hozzá a vajat, és keverd el. Öntsd hozzá a tejszínt, és főzd tovább, amíg a szósz sima és krémes nem lesz.
A tejszínt lassan add hozzá, hogy ne fröcsögjön, és folyamatosan kevergetve hagyd, hogy a karamell egyenletesen feloldódjon.
Tálald a risengrødet egy mély tányérban, és öntsd rá a friss karamellás öntetet. Szórj rá egy kis fahéjat, ha szeretnéd.
A karamellás öntet akkor a legjobb, ha frissen készíted, de hűtőben is tárolható néhány napig.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.