Krémes rizottó sütőtökkel tálalva, reszelt parmezánnal megszórva, olasz stílusban

Rizottó sütőtökkel

A rizottó sütőtökkel az ősz egyik legkedveltebb és legmelegebb ízeit kínálja – tökéletes választás a hűvös napokra. Történeti háttér: a rizottó Olaszország északi régióiból származik, különösen Lombardia és Veneto környékéről, ahol már a középkorban is termesztettek rizst. A sütőtök hozzávalóként később vált népszerűvé, különösen Piemont és Emilia-Romagna környékén, ahol a szezonális konyha kiemelt szereplője. Technikai tanács: a sütőtököt ne főzd szét – akkor tökéletes, ha krémes állagot ad az ételnek, de még felismerhető a rizs között. Felhasználói élmény: ez a fogás ideális vegetáriánus vacsorára, családi ebédre vagy különleges alkalmakra. Kínálhatod pirított tökmaggal, friss zsályával vagy akár grillezett halloumi sajttal a még különlegesebb ízélményért.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Arborio rizs
400 g Sütőtök (megpucolva, felkockázva)
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
100 ml Száraz fehérbor
1 l Zöldségalaplé
50 g Vaj
2 ek. Olívaolaj
50 g Parmezán sajt (reszelt)
1 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A meghámozott sütőtököt vágd kis kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítva készítsd elő.

    A sütőtököt egyenlő méretűre darabold, hogy egyformán puhuljon meg főzés közben.

    2

    Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és párold üvegesre a hagymát. Add hozzá a fokhagymát, és 1 percig pirítsd tovább.

    A fokhagymát ne pirítsd túl sokáig, különben megkeseredhet.

    3

    Add hozzá a rizst, keverd össze, míg kissé áttetszővé válik. Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd, amíg elpárolog.

    A bor elpárologtatása elengedhetetlen, hogy ne maradjon nyers alkoholíz a rizottóban.

    4

    Fokozatosan adagold a meleg zöldségalaplevet a rizshez. Minden kanál után keverd el és várd meg, amíg felszívódik.

    A folyamatos keverés segít a rizottó krémes állagának kialakításában.

    5

    Kb. 10 perc főzés után add hozzá a sütőtököt, és főzd további 10-12 percig, amíg a tök megpuhul, de nem esik szét.

    Ha a sütőtök gyorsan puhul, keverd bele később, hogy ne legyen pépes.

    6

    Amikor a rizs al dente, vedd le a tűzről, és keverj bele vajat és parmezánt. Pihentesd 1-2 percig, majd tálald.

    A vaj és parmezán bekeverése után már ne főzd tovább – így lesz igazán krémes és gazdag.