Rizses bab tálalva

Rizses bab

A rizses bab egy klasszikus, tápláló és egyszerű étel, amely a világ számos konyhájában megtalálható. Latin-Amerikától kezdve Afrikán át egészen Ázsiáig különféle változatokban létezik. A recept egyszerűségének és tápértékének köszönhetően mindig is népszerű választás volt azok számára, akik egy gyors és laktató fogásra vágynak. A vörösbab és a rizs kombinációja nemcsak finom, hanem teljes értékű fehérjeforrás is, így vegetáriánus étrendben is kiválóan megállja a helyét. Egy kis köménnyel és paprikával fűszerezve igazi otthonos, házias ízeket varázsol az asztalra.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Fehér rizs
240 g Vörösbab (konzerv)
400 ml Víz
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Paradicsom
1 db Paprika
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
0.5 tk. Őrölt kömény
1 tk. Piros paprika
1 cs. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd át hideg víz alatt, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt. Így a rizs pergősebb marad.

    Az öblítés addig tartson, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz.

    2

    A hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát aprítsd fel finomra. A vörösbabot szűrd le, és öblítsd át hideg vízzel.

    A zöldségeket egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen főjenek meg.

    3

    Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és párold üvegesre 3-4 perc alatt.

    Alacsony lángon párold a hagymát, hogy ne égjen meg.

    4

    Add hozzá a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Keverd össze, és pirítsd további 2 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert hamar megég.

    5

    Szórd bele a köményt, a piros paprikát, sót és borsot. Keverd el jól, majd add hozzá az előmosott rizst, és pirítsd 1-2 percig.

    A fűszereket pirítsd egy kicsit, hogy jobban kiadják az aromájukat.

    6

    Öntsd fel a vízzel, keverd el, majd fedd le. Alacsony lángon főzd kb. 15 percig, amíg a rizs megpuhul.

    Használj forró vizet, hogy gyorsabban felforrjon.

    7

    Amikor a rizs majdnem kész, add hozzá a vörösbabot. Óvatosan keverd el, és főzd további 3 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A babot ne főzd túl, mert szétesik.

    8

    Vedd le a tűzről, és hagyd fedő alatt pihenni 5 percig. Ez segít, hogy az étel ízei teljesen összeérjenek.

    A pihentetés javítja az étel állagát és ízét.

    9

    Tálalás előtt szórd meg friss, aprított petrezselyemmel. Melegen, önálló ételként vagy köretként is fogyasztható.

    A petrezselyem friss ízt és színt ad az ételnek.