A rozslisztet és a fehérlisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
Ügyelj arra, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos víz az ideális.
Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A rozslisztes tészta általában ragacsosabb, mint a fehérlisztes. Ne adj hozzá túl sok lisztet, inkább olajozd be a kezed és a munkafelületet.
Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A meleg hely lehet a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy radiátor közelében.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.
A rozslisztes tészta nehezebben nyújtható. Ha nagyon visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra próbálkozol.
A tésztát enyhén nyomkodd meg, hogy kis mélyedések keletkezzenek, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal.
A mélyedésekbe kerülő olívaolaj sütés közben megpirul, és még ízletesebbé teszi a focacciát. Szórhatsz rá durva szemű sót is.
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
Figyeld a sütőt, mert a rozslisztes focaccia könnyebben megég. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
A rozslisztes focaccia akkor a legfinomabb, ha frissen, langyosan fogyasztod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.