Rozslisztes focaccia tálalva

Rozslisztes focaccia

A focaccia egy klasszikus olasz pékáru, amelyet az egész világon előszeretettel fogyasztanak. A rozslisztes focaccia egy gazdagabb, földes ízű változat, amely remek köretként vagy könnyed vacsoraként szolgálhat. A tészta enyhén ropogós teteje és puha belseje tökéletes kiegészítője a mediterrán fogásoknak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
400 g Rozsliszt
100 g Fehérliszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rozslisztet és a fehérlisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    Ügyelj arra, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos víz az ideális.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A rozslisztes tészta általában ragacsosabb, mint a fehérlisztes. Ne adj hozzá túl sok lisztet, inkább olajozd be a kezed és a munkafelületet.

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A meleg hely lehet a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy radiátor közelében.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    A rozslisztes tészta nehezebben nyújtható. Ha nagyon visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra próbálkozol.

    5

    A tésztát enyhén nyomkodd meg, hogy kis mélyedések keletkezzenek, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal.

    A mélyedésekbe kerülő olívaolaj sütés közben megpirul, és még ízletesebbé teszi a focacciát. Szórhatsz rá durva szemű sót is.

    6

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    Figyeld a sütőt, mert a rozslisztes focaccia könnyebben megég. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A rozslisztes focaccia akkor a legfinomabb, ha frissen, langyosan fogyasztod.