Ruisleipä szeletelt változatban, frissen sütve

Ruisleipä szeletelt változatban

A Ruisleipä egy hagyományos finn rozskenyér, amely gazdag, sötét ízvilágú és rendkívül tápláló. Finnországban a kenyér az egyik legfontosabb étkezési alap, és szinte minden étkezéshez tartozik. A Ruisleipä nemcsak finom, hanem az emésztést is segíti, mivel a rozs gazdag rostokban. Ez a kenyér a finn konyha egyik legismertebb és szeretett alapétele, és minden finn háztartásban megtalálható.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Ruisleipä liszt (rozsliszt)
10 g Élesztő
300 ml Víz
1 tk.
1 tk. Cukor
2 ek. Olaj
100 g Rozskenyérhez kovásszal

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfrissüljön.

    A víz ne legyen túl forró, mert akkor elpusztítja az élesztőt. Langyos víz ideális a felfuttatáshoz.

    2

    A rozslisztet és a sót egy nagy tálban keverd össze. Add hozzá az élesztős vizet és az olajat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A tészta eleinte ragacsos lehet, de ha túl nedves, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy formázható legyen.

    3

    Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, egy kis lisztet szórj rá, de ne túl sokat, hogy ne száradjon ki.

    A tészta jól meg kell gyúródjon, hogy a kenyér levegős és könnyű legyen.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 1-1.5 órát, hogy megkeljen és duplájára nőjön.

    Ha gyorsabban akarod kelni a tésztát, melegebb helyre is teheted, például a sütőbe egy kis tál víz mellett.

    5

    Amikor a tészta megkelt, formázd meg a kívánt kenyérformát (például hosszúkás vagy kerek formában). Tedd egy sütőformába vagy egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A formázáskor ügyelj, hogy a tészta ne legyen túl szoros, hogy a kenyér jól tudjon kelni.

    6

    Hagyd pihenni a tésztát 30 percig, majd 220 °C-ra előmelegített sütőben süsd 30-35 percig, amíg a kenyér szép barna nem lesz.

    A kenyér akkor kész, ha a teteje kemény és szép aranybarna. Ha bizonytalan vagy, ütögesd meg a tetejét, és ha üreges hangot ad, kész.

    7

    Miután elkészült, hagyd a kenyérszeletet teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnéd.