Ruisleipä vegán változatban, frissen tálalva

Ruisleipä vegán változatban

A Ruisleipä egy finn klasszikus kenyér, amelyet eredetileg teljes kiőrlésű rozslisztből készítenek. A finn konyhában a rozskenyér az egyik legfontosabb étel, amely szinte minden étkezéshez elengedhetetlen. Az eredeti receptet most vegán változatban készíthetjük el, és az ízeket a friss rozsliszt és az egyszerű hozzávalók gazdagítják. Ez a vegán kenyér tökéletesen illik minden étkezéshez, és ideális alternatívát kínál a hagyományos búzakenyér helyett.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Teljes kiőrlésű rozsliszt
300 ml Víz
25 g Friss élesztő
1 ek. Sót
1 csipet Cukor
200 g Búzaliszt
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Apple cider vinegar (almaecet)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben oldd fel az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 5-10 percig, hogy felfusson.

    Fontos, hogy az élesztő friss legyen, különben nem fog megfelelően működni.

    2

    A rozslisztet és a búzalisztet tedd egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd keverd össze.

    A kétféle liszt kombinációja adja a kenyér textúráját és ízét, ezért ne helyettesítsd őket más lisztfajtával.

    3

    A felfuttatott élesztőt, olívaolajat és almaecetet add hozzá a lisztkeverékhez. Gyúrd össze, hogy sima tésztát kapj.

    A tésztát érdemes alaposan megdolgozni, hogy a glutén jól kifejlődjön, de mivel vegán változatról van szó, nem kell túl sokáig gyúrni.

    4

    A tésztát letakarva, meleg helyen pihentesd 1-1,5 órán keresztül, hogy megkeljen.

    A tésztát addig hagyjuk kelni, amíg kétszeresére nő, és könnyen nyújtható lesz.

    5

    Miután a tészta megkelt, formáld kenyeret, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A forma nem számít: kerek, ovális vagy hosszúkás kenyér formában is elkészítheted.

    6

    Hagyd pihenni még 30 percet, majd melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

    A pihenés során a tészta tovább kel, ami szép puha és levegős kenyeret eredményez.

    7

    Tedd a kenyeret a sütőbe, és süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.

    A kenyér készségét úgy is ellenőrizheted, hogy megkopogtatod az alját: ha üreges hangot ad, elkészült.

    8

    Miután elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni egy rácson.

    A kenyér teljesen kihűlés után lesz a legfinomabb szeletelni, mert így könnyebb lesz dolgozni vele.