Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
Ha a tej túl forró, az megöli az élesztőt, így a tészta nem fog megkelni. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl meleg volt. Próbálj ki egy másik élesztőt.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A dagasztás időtartama fontos, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, ami a tészta rugalmasságát biztosítja. Ha kézzel dagasztod, legalább 8-10 percig dagaszd.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy egy meleg radiátor közelében. A tálat fedd le konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a tészta teteje.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A hengerek legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg. Ha a tészta ragad, enyhén lisztezd meg a munkalapot.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít a szezámmagnak rátapadni a perecekre, és szép fényes felületet biztosít.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
Figyeld a pereceket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. A mazsolát áztasd rumba egy kis időre, majd szórd rá a perecekre.
A mazsolát áztasd annyi rumba, ami ellepi. A rászórás előtt nyomkodd ki a felesleges rumot a mazsolából.
Tálald a rumos-mazsolás pereceket frissen, hogy élvezhesd a rum és a puha tészta tökéletes kombinációját.
A perecek másnapra is finomak, de a frissen sült a legjobb.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.