Sambar tökkel, gazdag fűszeres leves, friss korianderrel tálalva

Sambar tökkel

A Sambar egy hagyományos indiai étel, amely különböző zöldségekkel és fűszerekkel készül. A tökkel készült sambar egy friss és tápláló étel, amely könnyen elkészíthető, és tele van ízesítő fűszerekkel. Eredetileg Dél-Indiából származik, és számos variációval találkozhatunk. A tök hozzáadásával az étel nemcsak gazdagabb ízű lesz, hanem táplálóbb is. A sambar tökéletes választás vegetáriánus étkezésekhez, és minden falatja tele van egészséges zöldségekkel és fűszerekkel.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Tök
150 g Lencse
1 db Hagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
1 ek. Szárított tamarind
1 tk. Kömény
1 tk. Mustármag
1 tk. Kurkumapor
1 ek. Fűszeres sambar por
1 csokor Cilantro (friss koriander)
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsét alaposan öblítsd le, és tedd egy lábasba. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje, és főzd meg kb. 20-25 percig, amíg megpuhul.

    A lencse gyorsabban megfő, ha előre áztatod pár órára.

    2

    A tököt hámozd meg, és vágd fel kisebb kockákra. A hagymát és a fokhagymát is apróra vágd.

    A tök gyorsabban megfő, ha kisebb darabokra vágod.

    3

    Egy másik lábasban melegíts olívaolajat, és pirítsd meg benne a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesek nem lesznek. Ekkor add hozzá a paradicsomokat, és főzd, amíg a paradicsomok szét nem főnek.

    A paradicsomot jól összenyomhatod, hogy levet eresszen, így könnyebben összekevered a többi összetevővel.

    4

    Add hozzá a köményt, mustármagot, kurkumát és a fűszeres sambar port, és pirítsd a fűszereket egy percig.

    A fűszerek pirítása segít abban, hogy még intenzívebb ízt érjünk el.

    5

    Tedd bele a felkockázott tököt, a főtt lencsét és a tamarindot. Önts rá annyi vizet, hogy a zöldségeket ellepje, és főzd kb. 15-20 percig, amíg a tök megpuhul.

    Ha túl sűrűvé válik a leves, adj hozzá egy kevés vizet, hogy a kívánt állagot elérd.

    6

    Sózd és borsozd ízlés szerint, és tálalás előtt szórd meg friss korianderrel.

    A koriander frissességet ad az ételnek, és még jobban kiemeli a fűszeres ízeket.