Sambar vegyes zöldségekkel tálalva rizs és zöldséges köret mellett

Sambar vegyes zöldségekkel

A sambar az egyik legismertebb dél-indiai étel, melynek alapját toor dal, zöldségek és egyedi sambar masala fűszerkeverék adja. A tamarind savassága és a mustármagos temperálás (tadka) teszi jellegzetessé az ízét. Eredetileg Tamil Nadu és Kerala konyhájából származik, de ma már India-szerte népszerű – különösen a vegetáriánus háztartásokban. A sambar gazdag fehérjében és rostban, így tápláló és laktató egytálétel. Technikai tanács: ne hagyd ki a tadka lépést – ez hozza ki a valódi dél-indiai karaktert. Képzeld el, ahogy a frissen készült sambar forrón gőzölög, a mustármag pattogása pedig felidézi egy dél-indiai konyha hangulatát – egyszerre otthonos és izgalmas.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Toor dal (sárga lencse)
2 db Répa
100 g Zöldbab
1 db Burgonya
1 db Padlizsán
1 db Hagyma
1 db Paradicsom
2 ek. Sambar fűszerkeverék
1 tk. Tamarind paszta
0.5 tk. Mustármag
2 ek. Kókuszolaj
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A toor dalt mosd át, majd főzd puhára kétszeres mennyiségű vízben 20-25 perc alatt, amíg teljesen szétfő és sűrű masszát kapsz.

    Ha van kuktád vagy gyorsfőződ, abban kb. 10 perc alatt elkészül – gyorsabb és energiatakarékosabb.

    2

    Közben a zöldségeket hámozd és darabold fel. Egy másik lábasban forralj vizet, majd add hozzá a répát, zöldbabot, padlizsánt, burgonyát és főzd 10-12 percig, amíg majdnem puhák.

    A külön főzés biztosítja, hogy a zöldségek ne főjenek szét, hanem megtartsák textúrájukat.

    3

    A főtt dalt add a zöldségekhez, keverd hozzá a sambar fűszerkeveréket, tamarind pasztát, sót és a felkockázott paradicsomot. Főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tamarind pasztát előbb kevés vízben oldd fel, így egyenletesen oszlik el a sambarban.

    4

    Egy kisebb serpenyőben melegítsd fel a kókuszolajat, add hozzá a mustármagot, és amikor pattogni kezd, öntsd rá a sambarra – ez a \'tadka\'.

    A tadka az aromák kulcsa – mindig frissen készítsd és forrón öntsd az ételre!

    5

    Tálald melegen főtt rizzsel vagy idlivel. Szórd meg friss korianderrel (opcionális) a tálalás előtt.

    A sambar íze másnapra még intenzívebb – kiváló előre elkészíthető fogás.