Az aszalt sárgabarackokat apró darabokra vágd, majd forró vízben áztasd 5 percig, hogy kissé megpuhuljanak. Szűrd le és hagyd lecsepegni.
Az áztatás segít, hogy a sárgabarack ne szívja el a tészta nedvességét sütés közben.
A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd keverd hozzá a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot.
A szitálás levegősebbé teszi a lisztet, a sütőpor pedig segít a pogácsának megemelkedni.
A hideg vajat kockázd fel, és morzsold el a lisztes keverékben, amíg morzsalékos állagot nem kapsz.
A hideg vaj biztosítja, hogy a pogácsa réteges és omlós legyen. Ha a vaj túl meleg, a tészta kemény lesz.
Add hozzá a kristálycukrot, a tejfölt és a tojást, majd kezdd el összegyúrni a tésztát.
Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. A túlzott gyúrás kemény pogácsákat eredményez.
Gyúrás közben keverd bele a reszelt narancshéjat és az előkészített sárgabarackdarabokat, hogy egyenletesen eloszoljanak a tésztában.
A narancshéj extra ízt ad a pogácsáknak. Ügyelj, hogy a sárgabarackdarabok egyenletesen oszoljanak el a tésztában, hogy minden pogácsába jusson belőlük.
A tésztát takard le egy konyharuhával, és pihentesd hűtőben kb. 30 percig, hogy könnyebben dolgozhass vele.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és szaggatható.
Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagra, majd szaggass belőle pogácsákat.
Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert a pogácsák kiszáradhatnak sütés közben.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg felvert tojással a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek.
A tojással való megkenés szép színt és fényt ad a pogácsáknak.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a sütést, mert sütőtől függően változhat a sütési idő. A pogácsák akkor jók, ha aranybarnák és átsültek.
Hagyd kihűlni, majd tálalás előtt porcukorral megszórhatod a pogácsákat.
A porcukorral való megszórást közvetlenül tálalás előtt végezd el, különben a porcukor felszívja a nedvességet és eltűnik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.