Sárgabarackos pogácsa tálalva

Sárgabarackos pogácsa

A sárgabarackos pogácsa egy különleges, gyümölcsös sütemény, amely tökéletes választás a könnyed, mégis ízletes édességek kedvelőinek. Az omlós tésztában az aszalt sárgabarack darabok kellemes édes-savanykás ízt adnak, míg a reszelt narancshéj frissességet kölcsönöz. Ez a sütemény különösen népszerű a nyári időszakban, de az év bármely napján megidézhetjük vele a barackos ízvilágot. Kiváló választás egy csésze tea vagy kávé mellé, és garantáltan elvarázsolja a vendégeket is!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
250 g Vaj
80 g Kristálycukor
1 db Tojás
100 g Tejföl
1 cs. Sütőpor
1 csipet
150 g Aszalt sárgabarack
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Narancshéj (reszelt)
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az aszalt sárgabarackokat apró darabokra vágd, majd forró vízben áztasd 5 percig, hogy kissé megpuhuljanak. Szűrd le és hagyd lecsepegni.

    Az áztatás segít, hogy a sárgabarack ne szívja el a tészta nedvességét sütés közben.

    2

    A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd keverd hozzá a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot.

    A szitálás levegősebbé teszi a lisztet, a sütőpor pedig segít a pogácsának megemelkedni.

    3

    A hideg vajat kockázd fel, és morzsold el a lisztes keverékben, amíg morzsalékos állagot nem kapsz.

    A hideg vaj biztosítja, hogy a pogácsa réteges és omlós legyen. Ha a vaj túl meleg, a tészta kemény lesz.

    4

    Add hozzá a kristálycukrot, a tejfölt és a tojást, majd kezdd el összegyúrni a tésztát.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. A túlzott gyúrás kemény pogácsákat eredményez.

    5

    Gyúrás közben keverd bele a reszelt narancshéjat és az előkészített sárgabarackdarabokat, hogy egyenletesen eloszoljanak a tésztában.

    A narancshéj extra ízt ad a pogácsáknak. Ügyelj, hogy a sárgabarackdarabok egyenletesen oszoljanak el a tésztában, hogy minden pogácsába jusson belőlük.

    6

    A tésztát takard le egy konyharuhával, és pihentesd hűtőben kb. 30 percig, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és szaggatható.

    7

    Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagra, majd szaggass belőle pogácsákat.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert a pogácsák kiszáradhatnak sütés közben.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg felvert tojással a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojással való megkenés szép színt és fényt ad a pogácsáknak.

    9

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Figyeld a sütést, mert sütőtől függően változhat a sütési idő. A pogácsák akkor jók, ha aranybarnák és átsültek.

    10

    Hagyd kihűlni, majd tálalás előtt porcukorral megszórhatod a pogácsákat.

    A porcukorral való megszórást közvetlenül tálalás előtt végezd el, különben a porcukor felszívja a nedvességet és eltűnik.