Sárgarépás kheer tálban, gazdag mandulával díszítve

Sárgarépás Kheer

A sárgarépás kheer indiai eredetű édesség, amely tejből, rizsből és fűszerekből készül. Az étel az indiai konyha hagyományos desszertjei közé tartozik, és gyakran készítik ünnepi alkalmakkor. Az édes, sűrű, tej alapú kheer gazdag sárgarépával és friss mandulával díszítve különleges ízt biztosít. Az indiai konyhában a kheer elkészítése szoros kapcsolatban áll a vendégszeretettel, mivel sok családban ajándéknak is adják. A friss sárgarépa és a rózsavíz különleges kombinációja felejthetetlen ízélményt nyújt. Ha szeretnél még gazdagabb ízt, próbálj hozzá adni egy csipet kardamomot vagy egy kevés pörkölt kókuszreszeléket!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Sárgarépa
1 l Tej
150 g Cukor
1 tk. Fahéj
0.5 tk. Szerecsendió
50 g Mandula
1 tk. Rózsavíz
50 g Rizs
1 ek. Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgarépát reszeld le finomra. Egy lábasban olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a reszelt sárgarépát, és párold 5-7 percig, amíg kicsit megpuhul.

    A sárgarépát mindig frissen reszeld, hogy megőrizze friss ízét és textúráját!

    2

    Öntsd hozzá a tejet, majd add hozzá a rizst. Kevergesd folyamatosan, hogy a rizs és a sárgarépa a tejben megfőjön.

    A tej ne legyen túl forró, hogy ne forrjon túl gyorsan. Közepes lángon főzd, hogy a tej szépen felszívódjon.

    3

    Amikor a rizs megpuhult, adj hozzá cukrot, fahéjat és szerecsendiót. Főzd tovább, amíg a kheer besűrűsödik és krémes állagú lesz.

    Ha túl sűrűnek találod, nyugodtan adj hozzá még egy kevés tejet, hogy simább legyen.

    4

    Végül add hozzá a rózsavizet, és jól keverd el. Az ízeket így még gazdagabbá teheted, miközben a rózsavíz kellemes illatot ad az ételnek.

    Ne használd túl sok rózsavizet, mert erőteljes íze van – egy kevés is elegendő!

    5

    A mandulát durvára vágva szórd a kheer tetejére tálalás előtt. Tálalhatod melegen vagy hidegen egyaránt.

    A mandula ropogóssá teszi a kheer-t, de ha nem szereted, helyettesítheted más diófélékkel is.