Savanyított articsóka üvegben

Savanyított articsóka

A savanyított articsóka a mediterrán konyha egyik ínyenc fogása, amelyet gyakran fogyasztanak salátákhoz vagy antipasti tálak részeként. Az articsóka enyhén diós íze tökéletesen harmonizál az ecetes savanyító lé frissességével. A házi savanyítás kiváló módja annak, hogy megőrizzük az articsóka gazdag ízét és tápanyagait. Ez a recept könnyen elkészíthető, és különleges ízvilágot kínál mindazoknak, akik szeretik a mediterrán fogásokat. Ha valami újat szeretnél kipróbálni, ez a recept tökéletes választás!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 35 perc
70 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss articsóka
500 ml Víz
250 ml Fehér ecet
20 g
30 g Cukor
3 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
1 tk. Feketebors
1 tk. Mustármag
1 ek. Kapor
50 ml Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az articsókákat alaposan mosd meg, vágd le a külső kemény leveleket, és távolítsd el a szúrós végeket. Vágd félbe, és áztasd citromlével kevert vízbe, hogy ne barnuljon meg.

    Az articsóka tisztítása időigényes, de fontos lépés a keserű íz elkerülése érdekében. A citromlé segít megőrizni az articsóka szép színét.

    2

    Egy nagy lábosban forralj fel vizet, és főzd benne az articsókát 5 percig, hogy kissé megpuhuljon. Szűrd le, és hagyd kihűlni.

    A rövid előfőzés segít az articsóka puhításában, de ne főzd túl, mert szétesik!

    3

    Egy sterilizált üvegbe helyezd el az articsókadarabokat, a vékonyra szeletelt fokhagymát és a babérlevelet.

    A sterilizálás elengedhetetlen a tartósításhoz. Az üvegeket és a fedőket forró vízben főzd ki, vagy tedd be a sütőbe.

    4

    Egy lábosban forrald fel az ecetet, a vizet, a cukrot, a sót, a feketeborsot, a mustármagot és a kaprot. Hagyd pár percig főni, majd vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni szobahőmérsékletre.

    A savanyító lé ízét kóstold meg, és igazítsd az ízlésedhez. Ha édesebben szereted, adj hozzá több cukrot, ha savanyúbban, akkor több ecetet.

    5

    Öntsd a kihűlt savanyító levet az articsókára úgy, hogy teljesen ellepje.

    Fontos, hogy a lé teljesen ellepje az articsókát, hogy ne penészedjen meg. Ha szükséges, használj egy kis súlyt, hogy lent tartsd.

    6

    Zárd le az üveget, és tedd hűtőszekrénybe legalább 24 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtőszekrényben tárolva az articsóka tovább eláll. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, akkor dunsztold ki az üvegeket.

    7

    Fogyasztás előtt hagyd állni legalább 48 órát a hűtőben, hogy az ízek teljesen kialakuljanak.

    Minél tovább áll, annál finomabb lesz! Fogyaszthatod előételként, salátákhoz vagy húsételek mellé.