Shada mishti pulao, édes rizs mandulával és mazsolával

Shada mishti pulao (fehér édes rizs)

A Shada mishti pulao egy hagyományos indiai étel, amely édes, fűszeres rizsből készül. Ezt az ételt gyakran készítik különleges alkalmakkor, mint például ünnepeken és esküvőkön. Az étel gazdag ízvilágú, és az alapja a basmati rizs, amely különleges illatot és ízt ad. A Shada mishti pulao különlegessége a rózsa víz és a friss koriander hozzáadása, ami a tradicionális indiai ételek esszenciája. A rizs édes íze és a fűszerek harmonikus kombinációja remek kiegészítője a többi ételnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Basmati rizs
600 ml Víz
200 ml Tej
3 ek. Cukor
1 rúd Fahéj
2 db Szegfűszeg
3 db Zöld kardamom
1 ek. Rózsa víz
2 ek. Olaj
2 ek. Mandula
2 ek. Mazsola

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A basmati rizst alaposan öblítsük le hideg vízben, hogy eltávolítsuk a felesleges kemikáliákat. Áztassuk 20 percig, majd szűrjük le.

    Az áztatás segít abban, hogy a rizs külön-külön szemekben főjön meg, így ne ragadjon össze.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a fahéjat, szegfűszeget és kardamomot. Pirítsuk őket 1-2 percig, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat.

    Figyeljünk arra, hogy a fűszerek ne égjenek meg, mert keserű ízt adhatnak az ételnek.

    3

    Öntsük bele a vizet, a tejet és a cukrot, majd forraljuk fel. Miután felforrt, adjuk hozzá a rizst, és keverjük össze.

    Ha szeretnénk, a cukrot és a fűszereket a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk. Ne aggódjunk, ha a rizs eleinte egy kicsit ragadósnak tűnik – főzés közben szépen elválik.

    4

    Fedjük le az edényt, és főzzük közepes lángon körülbelül 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul és a folyadék felszívódik.

    Ne keverjük meg a rizst főzés közben, mert ez elronthatja a textúrát.

    5

    Amikor a rizs megpuhult, vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni 5 percig. Ezután óvatosan keverjük át, hogy a rizs szemek szépen elváljanak.

    A rizs pihentetése segít abban, hogy a szemek különváljanak, és ne legyen túl ragacsos.

    6

    Tálalás előtt szórjuk meg mandulával, mazsolával és rózsa vízzel. Tálaljuk melegen.

    A rózsa víz friss illatot és ízt ad a rizsnek, ami a tradicionális Shada mishti pulao elengedhetetlen része.