A basmati rizst alaposan öblítsük le hideg vízben, hogy eltávolítsuk a felesleges kemikáliákat. Áztassuk 20 percig, majd szűrjük le.
Az áztatás segít abban, hogy a rizs külön-külön szemekben főjön meg, így ne ragadjon össze.
Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a fahéjat, szegfűszeget és kardamomot. Pirítsuk őket 1-2 percig, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat.
Figyeljünk arra, hogy a fűszerek ne égjenek meg, mert keserű ízt adhatnak az ételnek.
Öntsük bele a vizet, a tejet és a cukrot, majd forraljuk fel. Miután felforrt, adjuk hozzá a rizst, és keverjük össze.
Ha szeretnénk, a cukrot és a fűszereket a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk. Ne aggódjunk, ha a rizs eleinte egy kicsit ragadósnak tűnik – főzés közben szépen elválik.
Fedjük le az edényt, és főzzük közepes lángon körülbelül 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul és a folyadék felszívódik.
Ne keverjük meg a rizst főzés közben, mert ez elronthatja a textúrát.
Amikor a rizs megpuhult, vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni 5 percig. Ezután óvatosan keverjük át, hogy a rizs szemek szépen elváljanak.
A rizs pihentetése segít abban, hogy a szemek különváljanak, és ne legyen túl ragacsos.
Tálalás előtt szórjuk meg mandulával, mazsolával és rózsa vízzel. Tálaljuk melegen.
A rózsa víz friss illatot és ízt ad a rizsnek, ami a tradicionális Shada mishti pulao elengedhetetlen része.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.