Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.
Győződj meg róla, hogy a száraz élesztő nem érintkezik közvetlenül a sóval, mert a só gátolja az élesztő működését.
Add hozzá a meleg tejet, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összedolgozni a tésztát.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt.
Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.
A vaj ne legyen túl forró, mert az megváltoztatja a tészta állagát.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is használhatod, de csak alacsony hőfokon melegítsd elő, majd kapcsold ki.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagra, hogy nagyobb, levegős fánkokat kapj.
A tészta vastagsága befolyásolja a fánkok méretét és állagát. Ha vékonyabbra nyújtod, kisebb és ropogósabb fánkokat kapsz.
Egy nagyobb méretű pohárral vagy fánk kiszúróval vágj ki nagyobb méretű köröket, majd a közepüket egy kisebb kiszúróval lyukaszd ki.
Ha nincs fánk kiszúród, használhatsz két különböző méretű poharat is.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Ha nincs hőmérőd, egy kis darab tésztával ellenőrizheted az olaj hőmérsékletét. Ha a tészta túl gyorsan barnul, az olaj túl forró.
Süsd a fánkokat 3-4 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek. Ügyelj arra, hogy ne zsúfold túl az edényt, mert a nagyobb méretű fánkok több helyet igényelnek.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat, és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.
A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.
Szórd meg bőségesen porcukorral, vagy mártsd csokoládémázba a tökéletes befejezéshez.
A csokoládémázhoz használhatsz étcsokoládét, tejcsokoládét vagy fehércsokoládét is, ízlés szerint.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.