Size Doughnut tálalva porcukorral

Size Doughnut

A Size Doughnut egy különleges fánk, amely a hagyományos amerikai fánkok extra nagy változata. Ez a hatalmas édesség tökéletes választás családi reggelikhez vagy különleges alkalmakhoz. A puha, levegős textúra elérése érdekében a tészta hosszabb kelési időt igényel, így még könnyedebb lesz a sütés után. Az Egyesült Államokban számos pékség és kávézó kínál extra nagy méretű fánkokat, amelyeket gyakran csokoládémázzal vagy porcukorral díszítenek. Ha szereted az impozáns méretű süteményeket, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 1 óra 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 20 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
80 g Kristálycukor
7 g Száraz élesztő
1 csipet
250 ml Meleg tej
2 db Tojás
50 g Vaj
1 tk. Vaníliakivonat
500 ml Olaj a sütéshez
100 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.

    Győződj meg róla, hogy a száraz élesztő nem érintkezik közvetlenül a sóval, mert a só gátolja az élesztő működését.

    2

    Add hozzá a meleg tejet, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összedolgozni a tésztát.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt.

    3

    Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A vaj ne legyen túl forró, mert az megváltoztatja a tészta állagát.

    4

    Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely. Ha nincs meleg helyed, a sütőt is használhatod, de csak alacsony hőfokon melegítsd elő, majd kapcsold ki.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagra, hogy nagyobb, levegős fánkokat kapj.

    A tészta vastagsága befolyásolja a fánkok méretét és állagát. Ha vékonyabbra nyújtod, kisebb és ropogósabb fánkokat kapsz.

    6

    Egy nagyobb méretű pohárral vagy fánk kiszúróval vágj ki nagyobb méretű köröket, majd a közepüket egy kisebb kiszúróval lyukaszd ki.

    Ha nincs fánk kiszúród, használhatsz két különböző méretű poharat is.

    7

    Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.

    Ha nincs hőmérőd, egy kis darab tésztával ellenőrizheted az olaj hőmérsékletét. Ha a tészta túl gyorsan barnul, az olaj túl forró.

    8

    Süsd a fánkokat 3-4 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek. Ügyelj arra, hogy ne zsúfold túl az edényt, mert a nagyobb méretű fánkok több helyet igényelnek.

    Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat, és a fánkok nem sülnek meg egyenletesen.

    9

    A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a fánkok kevésbé lesznek zsírosak.

    10

    Szórd meg bőségesen porcukorral, vagy mártsd csokoládémázba a tökéletes befejezéshez.

    A csokoládémázhoz használhatsz étcsokoládét, tejcsokoládét vagy fehércsokoládét is, ízlés szerint.