Sütőtökkrémleves, pirított magvakkal és friss olívaolajjal tálalva.

Sütőtökkrémleves pirított magvakkal

A sütőtök az őszi-téli szezon egyik legnépszerűbb alapanyaga, amelyből ízletes és krémes leves készíthető. Ez a recept egy egyszerű, mégis különleges változata a klasszikus sütőtökkrémlevesnek. A pirított magvak nemcsak textúrát, hanem gazdag ízt is adnak az ételhez, míg a kókusztejszín selymes állagot kölcsönöz a levesnek. Ideális választás egy hideg estén, vagy ha egy könnyű, de laktató fogást szeretnénk az asztalra varázsolni.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g sütőtök
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 l zöldség alaplé
200 ml kókusztejszín
2 ek. olívaolaj
1 tk.
1 csipet bors
0.5 tk. szerecsendió
30 g pirított magvak (tökmag, napraforgómag)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel.

    A sütőtököt hámozás előtt mosd meg alaposan.

    2

    Egy nagy fazékban hevíts olívaolajat, és dinszteld meg a vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges lesz. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig.

    A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg.

    3

    Add hozzá a sütőtökdarabokat, sózd, borsozd, majd keverd össze. Öntsd fel az alaplével, és forrald fel.

    Használhatsz zöldség alaplét vagy csirke alaplét is, ízlés szerint.

    4

    Főzd a levest közepes lángon 20-25 percig, amíg a sütőtök teljesen megpuhul.

    Ellenőrizd a sütőtököt villával. Ha könnyen átszalad rajta, akkor megpuhult.

    5

    Botmixerrel pürésítsd a levest, amíg sima, krémes állagot nem kapsz.

    Legyél óvatos a forró leves pürésítésekor! Takard le a fazekat, hogy ne fröccsenjen ki.

    6

    Add hozzá a kókusztejszínt és a szerecsendiót, majd keverd össze. Főzd további 2-3 percig alacsony lángon.

    Ha nincs kókusztejszíned, használhatsz tejszínt vagy tejfölt is.

    7

    Egy serpenyőben pirítsd meg a magvakat, amíg enyhén aranybarnák lesznek.

    A magvakat folyamatosan kevergetve pirítsd, hogy ne égjenek meg.

    8

    Tálaláskor a levest szórd meg a pirított magvakkal, és ízlés szerint locsold meg egy kevés olívaolajjal.

    Díszítheted a levest egy kanál tejföllel vagy kókusztejszínnel is.