Sütőtökös-kukoricás krémleves tálalva

Sütőtökös-kukoricás krémleves

A sütőtök és a kukorica már az amerikai őslakosok étrendjében is központi szerepet játszott, később pedig a világ gasztronómiáját is meghódították. A kettő édeskés íze együtt különösen harmonikus, és remek alapot nyújtanak egy selymes krémleveshez. A sütőtökös-kukoricás krémleves különösen népszerűvé vált az őszi-téli időszakban, amikor tápláló, melegítő fogásokra vágyunk. A finom, lágy textúrát a pürésítés és a tejszín adja, míg a kukorica roppanós részecskéi kellemes kontrasztot nyújtanak. Tipp: ha egy kis fűszeres csavarra vágysz, adj hozzá egy csipet őrölt szerecsendiót vagy egy csipet curryport.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
610 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Sütőtök
200 g Csemegekukorica (főtt vagy konzerv)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
750 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, magozd ki és vágd fel kisebb kockákra. A hagymát és fokhagymát szintén tisztítsd meg és aprítsd fel.

    A sütőtök fajtája befolyásolja a leves édességét és ízét. A kanadai sütőtök (butternut squash) édesebb, míg a sonkatök (hubbard squash) kevésbé édes.

    2

    Egy közepes lábasban olvaszd fel a vajat, és dinszteld meg rajta a hagymát 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát is, majd pirítsd további 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.

    A hagymát és a fokhagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjenek meg. Az égett fokhagyma keserű ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá a sütőtököt és keverd át. Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd főzd közepes lángon 15-20 percig, amíg a sütőtök megpuhul.

    A sütőtököt addig főzd, amíg teljesen puha nem lesz, különben nehezen pürésíthető.

    4

    Add hozzá a kukoricát és főzd további 5 percig. Ezután vedd le a tűzről és botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: szűrd át a levest, ha extra selymes állagot szeretnél.

    A kukorica lehet friss, fagyasztott vagy konzerv. Ha konzerv kukoricát használsz, öblítsd le előtte.

    5

    Add hozzá a tejszínt, sót és borsot. Keverd el alaposan, majd melegítsd át, de ne forrald, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszínt ne forrald, mert kicsapódhat. Csak melegítsd át a levesben.

    6

    Tálaláskor díszítheted egy kis kukoricával és tejszíncsíkkal a tetején. Tipp: pirított tökmaggal különlegesebbé teheted az ételt.

    A pirított tökmaggal nem csak díszítheted, hanem ropogós textúrát is adhatsz a levesnek.