Sütőtökös quinoa saláta gránátalmával és pirított dióval.

Sütőtökös quinoa saláta

A sütőtök és quinoa kombinációja tökéletes választás az őszi hónapokra, hiszen mindkét alapanyag rendkívül tápláló. Ez a saláta nemcsak színes és látványos, hanem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. A pirított dió és a gránátalma frissességet és ropogós textúrát ad az ételnek, míg a mézes-citromos öntet kiegyensúlyozott ízt kölcsönöz neki. Ideális egy könnyű ebédhez vagy köretként egy nagyobb étkezés mellé.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g quinoa
300 ml víz
300 g sütőtök
2 ek. olívaolaj
1 tk.
1 csipet bors
0.5 tk. fahéj
50 g gránátalma mag
30 g dió
1 csokor friss petrezselyem
1 ek. citromlé
1 tk. méz vagy agavé szirup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan a quinoát, majd főzd meg 300 ml vízben közepes lángon kb. 15 percig, amíg az összes víz felszívódik. Hagyd állni 5 percig, majd villával lazítsd fel.

    A quinoát érdemes alaposan átmosni, hogy eltávolítsd a kesernyés ízt adó szaponinokat. Ha a víz nem szívódik fel teljesen 15 perc alatt, vedd le a tűzről, és hagyd fedő alatt állni, amíg felszívja.

    2

    A sütőtököt hámozd meg, vágd kis kockákra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A sütőtök hámozása könnyebb, ha előtte pár percre beteszed a mikrohullámú sütőbe.

    3

    Locsold meg 1 evőkanál olívaolajjal, szórd meg fahéjjal, sóval és borssal, majd 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik.

    A sütőtököt időnként forgasd meg a tepsiben, hogy egyenletesen süljön. A karamellizálódást elősegítheted egy kevés juharsziruppal vagy mézzel a sütés vége felé.

    4

    A diót száraz serpenyőben pirítsd meg pár perc alatt, hogy intenzívebb íze legyen, majd durvára vágd.

    A diót folyamatosan kevergesd pirítás közben, hogy ne égjen meg. A pirított dió íze sokkal intenzívebb és finomabb.

    5

    A főtt quinoát tedd egy nagy tálba, és keverd össze a sült sütőtökkel, gránátalmamagokkal, pirított dióval és aprított petrezselyemmel.

    A saláta még finomabb, ha a hozzávalók nem teljesen hidegek, hanem langyosak. A diót érdemes száraz serpenyőben pirítani, hogy intenzívebb legyen az íze.

    6

    Egy kis tálban keverd össze a maradék olívaolajat, citromlevet és a mézet vagy agavé szirupot, majd locsold a salátára.

    A citromlé helyett használhatsz lime levet is, vagy egy kevés narancslevet a még különlegesebb ízhatás érdekében. A méz/agavé szirup mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod.

    7

    Óvatosan keverd össze az összetevőket, és tálalás előtt hagyd pihenni pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A saláta hidegen és szobahőmérsékleten is finom. Ha előre elkészíted, tálalás előtt vedd ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen.