Mosd meg alaposan a quinoát, majd főzd meg 300 ml vízben közepes lángon kb. 15 percig, amíg az összes víz felszívódik. Hagyd állni 5 percig, majd villával lazítsd fel.
A quinoát érdemes alaposan átmosni, hogy eltávolítsd a kesernyés ízt adó szaponinokat. Ha a víz nem szívódik fel teljesen 15 perc alatt, vedd le a tűzről, és hagyd fedő alatt állni, amíg felszívja.
A sütőtököt hámozd meg, vágd kis kockákra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A sütőtök hámozása könnyebb, ha előtte pár percre beteszed a mikrohullámú sütőbe.
Locsold meg 1 evőkanál olívaolajjal, szórd meg fahéjjal, sóval és borssal, majd 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik.
A sütőtököt időnként forgasd meg a tepsiben, hogy egyenletesen süljön. A karamellizálódást elősegítheted egy kevés juharsziruppal vagy mézzel a sütés vége felé.
A diót száraz serpenyőben pirítsd meg pár perc alatt, hogy intenzívebb íze legyen, majd durvára vágd.
A diót folyamatosan kevergesd pirítás közben, hogy ne égjen meg. A pirított dió íze sokkal intenzívebb és finomabb.
A főtt quinoát tedd egy nagy tálba, és keverd össze a sült sütőtökkel, gránátalmamagokkal, pirított dióval és aprított petrezselyemmel.
A saláta még finomabb, ha a hozzávalók nem teljesen hidegek, hanem langyosak. A diót érdemes száraz serpenyőben pirítani, hogy intenzívebb legyen az íze.
Egy kis tálban keverd össze a maradék olívaolajat, citromlevet és a mézet vagy agavé szirupot, majd locsold a salátára.
A citromlé helyett használhatsz lime levet is, vagy egy kevés narancslevet a még különlegesebb ízhatás érdekében. A méz/agavé szirup mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod.
Óvatosan keverd össze az összetevőket, és tálalás előtt hagyd pihenni pár percig, hogy az ízek összeérjenek.
A saláta hidegen és szobahőmérsékleten is finom. Ha előre elkészíted, tálalás előtt vedd ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.