Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! A langyos víz az ideális.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz a végeredmény.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, mielőtt beleteszed a tésztát, így nem fog ráragadni. A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő vagy egy radiátor közelében.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát ne gyúrd újra, csak óvatosan nyújtsd ki, hogy ne veszítsen a levegősségéből.
A szalámit szeleteld fel kisebb darabokra, és szórd a kinyújtott tésztára. A mozzarellát szintén vágd kisebb darabokra, és helyezd a szalámira.
Használj jó minőségű szalámit és mozzarellát a legjobb ízélmény érdekében. A feltéteket egyenletesen oszlasd el a tésztán.
A tészta szélét hajtsd fel egy kicsit, majd óvatosan nyomkodd bele a szalámi és mozzarella darabokat. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
A tészta szélét alaposan nyomkodd le, hogy a sütés során ne nyíljon szét. Az olívaolajjal való megkenés szép színt és ropogós kérget biztosít.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A frissen sült focaccia a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. Ha marad, tárold légmentesen lezárva.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.