Szezámos misós rizs tálalva

Szezámos misós rizs

A szezámos misós rizs egy egyszerű, de rendkívül ízletes japán fogás, amely a miso gazdag umami ízével és a szezámolaj diós aromájával nyűgözi le az ízlelőbimbókat. A miso paszta, amely fermentált szójababból készül, a japán konyha egyik alapvető hozzávalója, amelyet levesekhez, szószokhoz és különböző ételekhez használnak. Ez az étel tökéletes köretként szolgál sült húsok vagy tofu mellé, de akár önmagában is fogyasztható egy könnyű és tápláló fogásként. A szezámolaj és a pirított szezámmag mélyebb ízt ad a rizsnek, míg az újhagyma frissességet és ropogós textúrát biztosít. Ha szereted az ázsiai ízeket, akkor ez a recept garantáltan a kedvenceid közé kerül. Könnyen elkészíthető, tele van természetes umami ízekkel, és egy kis csavart ad a hagyományos főtt rizshez. Próbáld ki, és élvezd ezt az autentikus japán ihletésű fogást!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
30 g Fehér miso paszta
10 ml Szezámolaj
10 g Pirított szezámmag
1 szál Újhagyma
15 ml Szójaszósz
1 gerezd Fokhagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd át a jázmin rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.

    A rizst alaposan mosd át, akár többször is, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz.

    2

    Egy közepes méretű lábosban forrald fel a vizet, majd add hozzá a rizst. Főzd fedő alatt alacsony lángon, amíg a víz teljesen felszívódik (kb. 12-15 perc).

    Fontos, hogy a fedőt ne emeld fel főzés közben, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    3

    Amíg a rizs fő, aprítsd fel az újhagymát és a fokhagymát. Egy kis tálban keverd össze a miso pasztát szójaszósszal és egy kevés meleg vízzel, hogy könnyen eloszlatható legyen.

    A miso paszta feloldásához használt víz ne legyen forró, csak meleg, hogy a miso íze ne változzon meg.

    4

    Egy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat közepes lángon, majd add hozzá az aprított fokhagymát. Pirítsd fél percig, hogy kiadja az aromáját.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.

    5

    Öntsd a főtt rizst a serpenyőbe, és óvatosan forgasd össze a fokhagymás szezámolajjal, hogy az ízek jól eloszoljanak.

    Óvatosan forgasd, hogy a rizs ne törjön össze.

    6

    Add hozzá a misós keveréket a rizshez, majd keverd alaposan össze, hogy minden szem átvegye az ízeket.

    Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még szójaszószt vagy miso pasztát az ízlésed szerint.

    7

    Szórd meg pirított szezámmaggal és friss újhagymával, majd azonnal tálald.

    A szezámmagot érdemes tálalás előtt pirítani, mert így intenzívebb lesz az íze.