Szezámos rizs tálalva

Szezámos rizs

A szezámos rizs egy klasszikus ázsiai köret, amelyet gyakran készítenek Kínában, Japánban és Koreában. A szezámmag enyhén pirított, diós aromája tökéletesen kiegészíti a rizs lágy textúráját, miközben a szezámolaj gazdagabbá és illatosabbá teszi az ételt. Képzeld el, ahogy a frissen gőzölgő rizst meglocsolod szezámolajjal, majd a pirított szezámmag ropogós réteget ad hozzá. Ez az egyszerű, de ízletes köret tökéletes választás grillezett húsokhoz, zöldségekhez vagy akár önmagában is.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
600 ml Víz
15 ml Szezámolaj
20 g Szezámmag
30 ml Szójaszósz
2 szál Zöldhagyma
0.5 tk. Fekete bors
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, hogy a rizs pergősebb legyen.

    A rizs mosásához használj szűrőt, hogy ne szóródjon ki.

    2

    Egy közepes méretű lábosban forralj fel 600 ml vizet, majd adj hozzá egy teáskanál sót.

    A víz mennyisége a rizs fajtájától függően változhat. Mindig kövesd a csomagoláson található utasításokat.

    3

    Szűrd le az átmosott rizst, majd óvatosan add a forrásban lévő vízhez. Keverd meg egyszer, majd csökkentsd a hőt alacsony fokozatra.

    A keverést kerüld a főzés során, mert a rizs összeragadhat.

    4

    Fedd le a lábost, és főzd a rizst alacsony lángon 12-15 percig, amíg az összes víz felszívódik.

    Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    5

    Amikor a rizs elkészült, kapcsold le a hőt, és hagyd pihenni fedő alatt további 10 percig, hogy a szemek teljesen megpuhuljanak.

    A pihentetés után a rizs még puhább és pergőbb lesz.

    6

    Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot közepes lángon 2-3 perc alatt, amíg aranybarnára pirul és illatos lesz.

    A szezámmagot folyamatosan kevergesd, mert könnyen megég.

    7

    Locsold meg a kész rizst a szezámolajjal és szójaszósszal, majd keverd bele a pirított szezámmagot és az apróra vágott zöldhagymát.

    A szezámolaj és a szójaszósz mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    8

    Tálalás előtt egy villa segítségével óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy pergősebb legyen.

    A villával óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy ne törjön össze.