SzezĂĄmos tahinis fokhagymaszĂłsz tĂĄlalva

SzezĂĄmos tahinis fokhagymaszĂłsz

A tahini, azaz szezĂĄmmagkrĂ©m a közel-keleti konyha egyik alapvetƑ összetevƑje, amelyet szĂĄmos Ă©telben, pĂ©ldĂĄul a humuszban Ă©s kĂŒlönfĂ©le mĂĄrtĂĄsokban hasznĂĄlnak. A fokhagymĂĄval Ă©s citromlĂ©vel kiegĂ©szĂ­tve egy gazdag, selymes ĂĄllagĂș szĂłszt kapunk, amely tökĂ©letesen illik zöldsĂ©gekhez, grillezett hĂșsokhoz vagy akĂĄr pitĂĄhoz is. Ahogy a fokhagyma aranybarnĂĄra pirul az olĂ­vaolajban, majd a tahini Ă©s citrom frissessĂ©gĂ©vel keveredik, a konyhĂĄt betölti az Ă­zek harmonikus kavalkĂĄdja. Ez a szĂłsz egyszerƱen elkĂ©szĂ­thetƑ, mĂ©gis kĂŒlönleges Ă­zvilĂĄgot ad bĂĄrmely Ă©telnek.

ElƑkĂ©szĂŒlet 5 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 10 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 100 g Tahini (szezĂĄmmagkrĂ©m)
⭕ 2 ek. Friss citromlĂ©
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 50 ml Víz
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 0.5 tk. Só
⭕ 0.25 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    ElƑkĂ©szĂ­tĂ©s: HĂĄmozd meg Ă©s aprĂ­tsd finomra a fokhagymagerezdeket.

    A fokhagymĂĄt Ă©rdemes minĂ©l aprĂłbbra vĂĄgni vagy zĂșzni, hogy jobban kiengedje az Ă­zĂ©t.

    2

    Fokhagyma pirĂ­tĂĄsa: Egy kis serpenyƑben melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ az aprĂ­tott fokhagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd 1-2 percig, amĂ­g illatos Ă©s enyhĂ©n aranybarna lesz.

    Vigyåzz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserƱ lesz! Folyamatosan kevergesd.

    3

    Tahini keverĂ©se: Egy közepes tĂĄlban keverd össze a tahinit a citromlĂ©vel. A keverĂ©k elƑször besƱrƱsödhet, de ez normĂĄlis.

    A jĂł minƑsĂ©gƱ tahini krĂ©mes Ă©s lĂĄgy. Ha a tahini tĂșl sƱrƱ, keverd ĂĄt alaposan, mielƑtt a citromlĂ©vel elegyĂ­ted.

    4

    VĂ­z hozzĂĄadĂĄsa: Fokozatosan adj hozzĂĄ vizet, folyamatosan keverve, amĂ­g a szĂłsz krĂ©mes, sima ĂĄllagĂș lesz.

    A vizet aprĂĄnkĂ©nt adagold, hogy elkerĂŒld a tĂșlsĂĄgosan hĂ­g ĂĄllagot. Lehet, hogy nem lesz szĂŒksĂ©g az összes vĂ­zre.

    5

    ÍzesĂ­tĂ©s: Add hozzĂĄ a pirĂ­tott fokhagymĂĄt, sĂłt Ă©s borsot, majd keverd össze alaposan. Ha szĂŒksĂ©ges, ĂĄllĂ­ts az Ă­zeken több citromlĂ© vagy sĂł hozzĂĄadĂĄsĂĄval.

    KĂłstold meg a szĂłszt, Ă©s ha tĂșl sƱrƱ, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s vizet. Ha tĂșl savanyĂș, egy csipet cukorral ellensĂșlyozhatod a citromlevet.

    6

    TĂĄlalĂĄs: A szĂłszt melegen vagy hidegen tĂĄlald friss zöldsĂ©gekhez, pitĂĄhoz, grillezett hĂșsokhoz vagy halakhoz.

    A szĂłsz hƱtƑben tĂĄrolva nĂ©hĂĄny napig elĂĄll. TĂĄlalĂĄs elƑtt keverd ĂĄt.