Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 perc alatt. Ha habosodik, készen áll a használatra.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy keverőtálba szitáld bele a lisztet, majd keverd össze a cukorral, sóval és fahéjjal. Készíts a közepébe egy mélyedést, majd öntsd bele a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat. Keverd össze, majd kezd el gyúrni.
A liszt átszitálása segít, hogy a stollen tésztája könnyebb és levegősebb legyen.
Gyúrd sima, rugalmas tésztává kb. 10 perc alatt. Ha ragadna, kevés liszttel javíthatsz rajta, de vigyázz, ne legyen túl száraz.
A tészta akkor jó, ha már elválik az edény falától. A gyúrást érdemes lisztezett felületen végezni.
Fedd le a tésztát, majd hagyd meleg helyen kelni kb. 1 óráig, amíg a duplájára nem nő. Közben vágd félbe a szőlőszemeket, ha nagyok, és készítsd elő a mazsolát, narancshéjat és diót.
A tészta keléséhez ideális hely a kikapcsolt sütő, melybe egy tál forró vizet is tehetsz.
Ha megkelt a tészta, gyúrd át, majd dolgozd bele a gyümölcsöket és diót. Óvatosan, hogy a szőlőszemek ne törjenek szét teljesen – ez megőrzi a szaftosságukat.
A gyümölcsöket és diót érdemes előzőleg lisztbe forgatni, így egyenletesebben oszlanak el a tésztában és nem süllyednek le az aljára.
Formázz stollen alakot: lapítsd ki téglalapra, hajtsd be a hosszanti oldalakat úgy, hogy középen domború gerincet kapj. Helyezd sütőpapíros tepsire, és takard le 30 percre újra keleszteni.
A stollen formázásánál figyelj, hogy a hajtások ne legyenek túl vékonyak, mert könnyen kiszáradhatnak sütés közben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süsd a tésztát 40-45 percig, míg aranybarnára sül. Tipp: ha a teteje túlbarnulna, fedd le alufóliával.
A sütési idő függ a sütőtől, érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e.
Sütés után azonnal kend meg olvasztott vajjal a tetejét, és szórd meg porcukorral. Teljesen hagyd kihűlni, csak ezután szeleteld, mert a szőlő lédússá teheti a belsőt.
A vajjal való megkenés és a porcukorréteg segít megőrizni a stollen frissességét és ízét. A szeleteléssel várj, amíg teljesen kihűl, különben könnyen széteshet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.