Tahini fagylalt tálalva

Tahini fagylalt

A tahini fagylalt egy különleges desszert, amely a közel-keleti és mediterrán konyha inspirációját tükrözi. A tahini, vagyis a szezámmagból készült paszta, évszázadok óta kulcsfontosságú alapanyag az arab, török és görög gasztronómiában. Nemcsak sós ételekhez, hanem édességekhez is előszeretettel használják, mint például a halva vagy a tahinis sütemények. A tahini természetes diós íze remekül illik a fagylalt selymes textúrájához, és egyedi mélységet ad az ízének. A receptben a pirított szezámmag extra aromát és ropogós textúrát biztosít, míg a vanília kiemeli a tahini gazdag ízét. Ez a fagylalt tökéletes választás azok számára, akik szeretnék felfedezni az egzotikus ízeket egy hűsítő desszert formájában. Kínálhatod önmagában, vagy egy kevés mézzel és szezámmaggal megcsorgatva, hogy még különlegesebb legyen az élmény!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 20 perc
260 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 ml Tej
200 ml Tejszín
80 g Kristálycukor
60 g Tahini (szezámpaszta)
5 ml Vanília kivonat
10 g Pirított szezámmag (opcionális díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy lábosban keverd össze a tejet, a tejszínt és a cukrot. Melegítsd közepes lángon, amíg a cukor teljesen feloldódik, de ne forrald fel.

    Fontos, hogy ne forrald fel a keveréket, mert a tejszín kicsapódhat.

    2

    Vedd le a lábost a tűzről, majd keverd bele a tahinit és a vanília kivonatot. Alaposan keverd össze, hogy a tahini teljesen eloszoljon a keverékben.

    A tahini hajlamos leülepedni, ezért alaposan keverd el, hogy homogén legyen a fagylalt.

    3

    Hagyd a keveréket teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy megfelelően lehűljön.

    A gyorsabb hűtés érdekében a lábost helyezd jégfürdőbe, mielőtt a hűtőbe teszed.

    4

    A jól lehűlt fagylaltalapot öntsd egy fagylaltgépbe, és készítsd el a gép utasításai szerint. Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy fagyasztható edénybe, és óránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a jégkristályok képződését.

    A fagylaltgép használata simább, krémesebb állagot eredményez. Ha kézzel készíted, a gyakori keverés elengedhetetlen a jégkristályok minimalizálásához.

    5

    Tedd a fagylaltot a fagyasztóba legalább 4 órára, hogy teljesen megdermedjen.

    A fagylaltot légmentesen záródó edényben tárold, hogy elkerüld a fagyasztószag átvételét.

    6

    Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítsd pirított szezámmaggal vagy egy kevés extra tahinivel.

    A tálalás előtti pihentetés megkönnyíti a kanalazást és kiemeli az ízeket.