Tárkonyos édesburgonya krémleves tálalva

Tárkonyos édesburgonya krémleves

Az édesburgonya, vagy más néven batáta, egyre népszerűbb alapanyag a modern konyhákban. Magas tápértékének és természetes édeskés ízének köszönhetően remekül illik krémlevesekhez. A tárkony, amelyet a francia és erdélyi konyhák is előszeretettel használnak, friss, ánizsos ízt ad a levesnek. Ez a párosítás nemcsak izgalmas, hanem harmonikus is – az édes és a friss, enyhén savanykás jegyek egyensúlyt alkotnak. A citromlé hozzáadásával a tárkony aromája még intenzívebbé válik. Tipp: kínáld pirított magvakkal vagy egy kevés friss joghurttal a tetején, hogy fokozd az élményt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Édesburgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 ek. Friss tárkony
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az édesburgonyát hámozd meg és kockázd fel. A vöröshagymát és a fokhagymát is tisztítsd meg és aprítsd fel. A tárkonyt frissen, finomra vágva készítsd elő.

    Az édesburgonya héja ehető, így alapos mosás után hámozás nélkül is felhasználhatod. Ebben az esetben több rostot tartalmaz majd a leves.

    2

    Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a vöröshagymát, párold 3-4 percig, majd add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig.

    Ügyelj arra, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a levesnek. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet a pároláshoz.

    3

    Add hozzá az édesburgonyát, keverd át, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd főzd közepes lángon 20-25 percig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul.

    Az édesburgonya főzési ideje függ a kockák méretétől. Ellenőrizd egy villával, hogy teljesen puha-e, mielőtt a következő lépésre térsz.

    4

    Vedd le a tűzről, add hozzá a citromlevet és a felaprított tárkonyt, majd botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha selymesebb állagot szeretnél, szűrd át a levest.

    A citromlé kiemeli az édesburgonya édességét és a tárkony aromáját. Ne hagyd ki!

    5

    Add hozzá a főzőtejszínt, ízesítsd sóval, borssal, és melegítsd vissza, de ne forrald fel, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ami egy egzotikusabb ízt ad a levesnek. Ebben az esetben a citromlé mennyiségét csökkentheted.

    6

    Tálaláskor díszítsd egy kis tejszíncsíkkal és aprított friss tárkonnyal. Tipp: pirított napraforgómaggal vagy tökmaggal különösen jól harmonizál.

    A leveshez kínálhatsz pirított édesburgonya kockákat is, ami textúrát ad a krémlevesnek.