Tárkonyos fahéjas paradicsomszósz tálalva

Tárkonyos fahéjas paradicsomszósz

A tárkonyos fahéjas paradicsomszósz egy különleges, pikáns és fűszeres mártás, amely remekül passzol sült húsokhoz és tésztákhoz. A paradicsom savasságát kiegyensúlyozza a méz édessége, míg a fahéj egyedülálló melegséget ad az ízvilágnak. A tárkony friss, enyhén ánizsos aromája különleges mélységet ad a szósznak. Ez a mártás különösen népszerű a mediterrán és francia konyhában, ahol a fűszerek és az egyedi ízkombinációk nagy szerepet játszanak. Ha szereted a gazdag, fűszeres mártásokat, akkor ezt a receptet érdemes kipróbálnod!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Paradicsompüré
5 g Friss tárkony
1 db Fahéjrúd
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
20 ml Olívaolaj
20 g Méz
20 ml Almaecet
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd finomra a vöröshagymát és a fokhagymát, hogy könnyen elkeveredjenek a szószban.

    Használj éles kést a hagymák aprításához, így elkerülheted a könnyezést. A fokhagymát zúzd össze vagy reszeld le a még intenzívebb ízért.

    2

    Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az aprított vöröshagymát és párold üvegesre.

    Alacsony lángon párold a hagymát, hogy ne égjen meg és ne barnuljon meg túlságosan. Az üvegesre párolás azt jelenti, hogy a hagyma áttetszővé válik.

    3

    Add hozzá a zúzott fokhagymát és a fahéjrudat, majd pirítsd további 1 percig, amíg illatos lesz.

    A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megéghet és keserű ízt adhat a szósznak. A fahéjrudat egészben add hozzá, így könnyen eltávolíthatod a végén.

    4

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, majd keverd el alaposan.

    Használj jó minőségű, sűrű paradicsompürét a gazdagabb ízért. Ha nincs otthon paradicsompüré, használhatsz aprított paradicsomot is, de ebben az esetben hosszabb ideig kell főznöd a szószt, hogy besűrűsödjön.

    5

    Adj hozzá mézet és almaecetet, majd főzd alacsony lángon 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A méz és az almaecet egyensúlyozza a paradicsom savasságát és mélyebb ízt ad a szósznak. Ha nincs otthon almaecet, használhatsz citromlevet is.

    6

    Távolítsd el a fahéjrudat, majd keverd bele az apróra vágott friss tárkonyt.

    A tárkonyt csak a végén add hozzá, hogy megőrizze friss ízét és aromáját. Ha nincs friss tárkonyod, használhatsz szárított tárkonyt is, de ebben az esetben kevesebbet tegyél bele, mert intenzívebb az íze.

    7

    Ízesítsd sóval és borssal, majd főzd további 2 percig.

    Kóstold meg a szószt, mielőtt sóval és borssal ízesíted, hogy elkerüld a túlsózást. Használj frissen őrölt borsot a jobb ízért.

    8

    Hagyd kissé hűlni, majd tálald sült húsokhoz, tésztákhoz vagy grillezett zöldségekhez.

    A szósz melegen és hidegen is finom. Jól záródó edényben a hűtőben tárolva több napig is eláll.