Aprítsd fel a hagymát, fokhagymát és szeleteld fel a gombát.
A hagymát apróra vágd, a fokhagymát pedig zúzd össze vagy reszeld le a legjobb íz érdekében. A gombát ne szeleteld túl vékonyra, mert főzés közben összeeshet.
Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon, majd add hozzá a hagymát. Pirítsd üvegesre.
Vigyázz, hogy a vaj ne égjen meg. Ha túl gyorsan pirul a hagyma, vedd lejjebb a lángot.
Add hozzá a fokhagymát és a felszeletelt gombát. Főzd, amíg a gomba megpuhul, és kiengedi a levét.
Ne sózd a gombát az elején, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. A sót csak a végén add hozzá.
Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd, amíg a bor nagy része elpárolog.
A bor elpárologtatása segít kiemelni az ízeket. Használj száraz fehérbort a legjobb eredményért.
Add hozzá a tejszínt és a tárkonyt, majd lassú tűzön főzd 5-7 percig, hogy a mártás besűrűsödjön.
A tárkonyt frissen vagy szárítva is használhatod. Friss tárkonnyal intenzívebb ízt érhetsz el. Ha túl sűrű a mártás, adj hozzá egy kevés tejet vagy vizet.
Ízesítsd sóval és borssal, majd kóstold meg, és állítsd be az ízeket.
Kóstoláskor vedd figyelembe, hogy a mártás íze hűlés közben még intenzívebb lesz.
Tálald a mártást melegen sült húsok, tészta vagy rizs mellé. Hűtőben légmentesen zárható edényben 2-3 napig eltartható.
A mártást tálalás előtt melegítsd fel, ha hűtőben tároltad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.