Tårkonyos vörösboros fokhagymaszósz tålalva

Tårkonyos vörösboros fokhagymaszósz

A tĂĄrkonyos vörösboros fokhagymaszĂłsz egy igazi Ă­nyencsĂ©g, amely a francia konyha gazdag Ă­zvilĂĄgĂĄt idĂ©zi. A vörösbor mĂ©ly, gazdag aromĂĄja tökĂ©letesen harmonizĂĄl a fokhagyma karakteres Ă­zĂ©vel Ă©s a tĂĄrkony friss, ĂĄnizsos jegyeivel. Ez a szĂłsz kĂŒlönösen jĂłl illik sĂŒlt hĂșsokhoz, mint a marhahĂșs vagy a sertĂ©skaraj, de kivĂĄlĂł kiegĂ©szĂ­tƑje lehet grillezett zöldsĂ©geknek Ă©s tĂ©sztĂĄknak is. Az elkĂ©szĂ­tĂ©se egyszerƱ, mĂ©gis elegĂĄns megjelenĂ©st Ă©s kifinomult Ă­zt kölcsönöz az Ă©teleknek. A vaj hozzĂĄadĂĄsa selymes ĂĄllagot ad a szĂłsznak, mĂ­g a barnacukor enyhe Ă©dessĂ©ggel ellensĂșlyozza a vörösbor savassĂĄgĂĄt. Ha szereted a gazdag, fƱszeres Ă­zeket, ez a mĂĄrtĂĄs biztosan a kedvenceid közĂ© kerĂŒl majd.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 ml Vörösbor
⭕ 10 g Friss tárkony
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 30 g Vaj
⭕ 20 ml Olívaolaj
⭕ 20 ml FehĂ©rborecet
⭕ 1 ek. Barnacukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    AprĂ­tsd finomra a fokhagymĂĄt Ă©s a friss tĂĄrkonyt. MĂ©rd ki az összes hozzĂĄvalĂłt, hogy könnyen hozzĂĄfĂ©rhetƑ legyen a fƑzĂ©s sorĂĄn.

    A tĂĄrkonyt csak közvetlenĂŒl a felhasznĂĄlĂĄs elƑtt aprĂ­tsd fel, hogy megƑrizze az aromĂĄjĂĄt.

    2

    Egy közepes serpenyƑben melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon, majd add hozzĂĄ az aprĂ­tott fokhagymĂĄt. PirĂ­tsd 1-2 percig, amĂ­g illatos lesz, de ĂŒgyelj, hogy ne Ă©gjen meg.

    A fokhagyma könnyen megĂ©g, ami keserƱ Ă­zt ad a szĂłsznak. Figyelj rĂĄ oda, Ă©s ha tĂșl gyorsan barnul, vedd lejjebb a lĂĄngot.

    3

    Öntsd hozzĂĄ a vörösbort Ă©s a fehĂ©rborecetet, majd keverd bele a barnacukrot. FƑzd közepes lĂĄngon 5-7 percig, amĂ­g a folyadĂ©k kissĂ© besƱrƱsödik.

    A vörösbor minƑsĂ©ge befolyĂĄsolja a szĂłsz Ă­zĂ©t. HasznĂĄlj olyan bort, amit szĂ­vesen meginnĂĄl.

    4

    Add hozzĂĄ az aprĂ­tott tĂĄrkonyt, majd csökkentsd a hƑt, Ă©s keverd bele a vajat. Folyamatosan kevergetve fƑzd, amĂ­g a szĂłsz selymes ĂĄllagĂș lesz.

    A vajat hidegen add hozzå, és keverd addig, amíg teljesen el nem olvad. Ez segít a szósz selymes ållagånak elérésében.

    5

    ÍzesĂ­tsd sĂłval Ă©s fekete borssal Ă­zlĂ©s szerint. Ha intenzĂ­vebb Ă­zt szeretnĂ©l, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s tĂĄrkonyt vagy ecetet.

    KĂłstold meg a szĂłszt többször a fƑzĂ©s sorĂĄn, Ă©s fokozatosan Ă­zesĂ­tsd, hogy elkerĂŒld a tĂșlsĂłzĂĄst vagy tĂșlzott savanyĂșsĂĄgot.

    6

    A kĂ©sz szĂłszt hagyd kicsit hƱlni, majd tĂĄlald sĂŒlt hĂșsok, grillezett zöldsĂ©gek vagy tĂ©sztĂĄk mellĂ©. HƱtƑben tĂĄrolva akĂĄr 3-4 napig is elĂĄll.

    A szĂłsz Ă­zei jobban összeĂ©rnek, ha hagyod egy kicsit ĂĄllni tĂĄlalĂĄs elƑtt.