Tarte Tatin karamellizált almával és ropogós tésztával tálalva

Tarte Tatin gyümölcsökkel

A Tarte Tatin egy francia desszert, amely a 19. század végén született, amikor az egyik Tatin lány egy almás pitét készített, és véletlenül a tészta aljára került a karamell. Az étel azóta világszerte ismertté vált, és a francia konyha egyik ikonikus édességévé vált. Ez a verzió a klasszikus receptet követi, de a különböző gyümölcsökkel való variálás lehetősége különleges ízeket és textúrákat ad a süteménynek. A karamellizált alma és a ropogós leveles tészta tökéletes harmóniát alkot, amely minden alkalomra ideális választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 db Édes leveles tészta
4 db Alma
100 g Vaj
100 g Cukor
1 ek. Citruslé
1 tk. Fahéj
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdjük az almák előkészítésével. Hámozd meg őket, távolítsd el a magházat, majd vágd őket szeletekre.

    Az alma típusától függően válassz egy édesebb fajtát, például a Gala vagy Fuji almát, hogy a tészta édesebb és szaftosabb legyen.

    2

    Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá a cukrot, és karamellizáld. Amikor a cukor felolvadt és világosbarna színű, öntsd hozzá a citruslevet és fahéjat, keverd el.

    Ne hagyd a cukrot túl sokáig karamellizálódni, mert könnyen megéghet és keserűvé válhat. Ha a karamell túl sűrű, egy kis vizet is hozzáadhatsz.

    3

    A karamellizált szirupot öntsd a serpenyő aljára, majd szépen rendezd el benne az alma szeleteket.

    Ügyelj arra, hogy az alma szeletek fedjék egymást, mert sütés közben összehúzódnak, és így egyenletesen sülnek.

    4

    Tedd a leveles tésztát az almákra, majd a széleit hajtsd be a serpenyő széléig. Villával szúrd meg a tésztát, hogy a gőzök távozni tudjanak.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert így nem lesz elég ropogós a végeredmény. Az aljának aranybarnára kell sülni.

    5

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tészta szépen megemelkedik és aranybarna színű lesz.

    A tésztát figyeld sütés közben, hogy elkerüld a túl sütést. Ha túl világos a tészta, akkor 5 percet még süsd rajta.

    6

    Miután kivetted a sütőből, hagyd 5 percet pihenni, majd fordítsd meg a tálaló tányérra. Az alma és karamell szépen rácsurog majd a tésztára.

    A tálaláskor ügyelj arra, hogy ne hagyd a tortát túl sokáig a serpenyőben, mert a karamell könnyen rászorulhat a tálra.