Frissen sült tejcsokoládés keksz

Tejcsokoládés keksz

A tejcsokoládés keksz egy klasszikus sütemény, amely tökéletesen ötvözi a lágy tésztát és a finoman olvadó tejcsokoládé darabokat. Az első csokoládédarabos kekszek az 1930-as években jelentek meg Amerikában, és azóta világszerte elterjedtek. Ez a változat a gazdag, vajas tésztát és az édes tejcsokoládét kombinálja, így minden falat egy kis boldogság. Tökéletes egy csésze tej vagy forró csokoládé mellé, és ajándéknak is kiváló.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 27 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 18
250 g Liszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
150 g Tejcsokoládé
5 ml Vaníliakivonat
1 csipet
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.

    Ha nincs időd kivárni, a vajat mikróban is puhíthatod, de figyelj, hogy ne olvadjon meg teljesen, mert az befolyásolja a keksz állagát.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.

    A porcukrot érdemes átszitálni, hogy ne legyenek benne csomók, így a krém simább lesz.

    3

    Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.

    A tojást érdemes előtte külön egy tálban felverni, mielőtt a vajas keverékhez adod, így könnyebben eloszlik a tésztában.

    4

    Fokozatosan szitáld bele a lisztet, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.

    A lisztet mindig szitálva add a tésztához, hogy elkerüld a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lehetnek.

    5

    Aprítsd fel a tejcsokoládét, és óvatosan keverd bele a tésztába. Így sütés közben finom olvadt csokoládédarabkák lesznek a kekszekben.

    Használhatsz csokoládé cseppeket is, így nem kell aprítanod a csokoládét. Ha szereted a nagyobb csokidarabokat, akkor ne aprítsd túl kicsire a csokit.

    6

    Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.

    A hűtési idő alatt a tészta megkeményedik, így könnyebben formázható és kevésbé terül el a sütőben. Ha van időd, akár hosszabb ideig is hűtheted.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőt mindig előmelegítsd, mert így egyenletesebben sülnek a kekszek. A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek leragadjanak a tepsire.

    8

    A hűtőből kivett tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket enyhén, hogy laposabb kekszeket kapj.

    A golyókat érdemes egyforma méretűre formázni, hogy egyenletesen süljenek. Hagyj elegendő helyet a kekszek között, mert sütés közben terülni fognak.

    9

    Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén ropogósak lesznek, de a belsejük puha marad.

    Figyeld a kekszeket sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ne süsd túl, mert a kekszek kiszáradhatnak.

    10

    Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.

    A rács azért fontos, hogy a kekszek alja is szellőzzön és ne ázzanak el a saját gőzükben. Légmentesen záródó dobozban a kekszek tovább megőrzik frissességüket.