Tejfölös-baconös calzone tálalva

Tejfölös-baconös calzone

A calzone, az olasz konyha egyik legnépszerűbb töltött pizzája, Nápolyból származik. Eredetileg utcai ételként szolgálták fel, hogy könnyen fogyasztható legyen séta közben. A klasszikus változat paradicsomos és sajtos tölteléket tartalmaz, de az idők során számtalan változata született. A tejfölös-baconös verzió egy magyaros csavart ad ennek a tradicionális olasz finomságnak. A ropogós tészta és a krémes töltelék tökéletes harmóniát alkot, így kiváló választás lehet egy gyors vacsorához vagy vendégváró fogásként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
300 ml Langyos víz
10 g
5 g Cukor
20 ml Olívaolaj
150 g Bacon
200 g Tejföl
150 g Mozzarella sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregano
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. A langyos az ideális.

    2

    A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, ha alacsony hőfokra (kb. 50°C) van állítva, vagy egy meleg radiátor közelében.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: a bacont vágd kis darabokra, majd egy serpenyőben pirítsd ropogósra. Tedd félre hűlni.

    A bacont alaposan süsd ki, hogy a felesleges zsír kiolvadjon belőle, így ropogósabb lesz és kevésbé áztatja el a tésztát.

    4

    A tejfölt keverd össze a zúzott fokhagymával és az oregánóval. Reszeld le a mozzarellát.

    A fokhagymát érdemes finomra zúzni, hogy egyenletesen eloszoljon a tejfölben. Használhatsz friss oregánót is a szárított helyett.

    5

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ha a tészta visszahúzódik nyújtás közben, hagyd pihenni pár percig.

    6

    A tészta egyik felére kanalazz a fokhagymás tejfölből, majd szórd meg a pirított baconnel és a reszelt mozzarellával. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztára, mert akkor nehéz lesz összehajtani és a töltelék kifolyhat sütés közben.

    7

    Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    A villával való lenyomkodás nem csak dekoratív, hanem segít is lezárni a tésztát.

    8

    Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a calzone tetejének megkenéséhez.

    9

    Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a calzone színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra tejföllel vagy fokhagymás mártogatóssal.

    A forró calzone könnyen megégetheti a szájat, ezért érdemes kicsit várni a fogyasztás előtt.