Tejfölös lencsekrémleves tålalva

Tejfölös lencsekrémleves

A lencse a magyar konyha egyik ikonikus alapanyaga, amely nemcsak ĂșjĂ©vi hagyomĂĄnyaink rĂ©sze, de a hĂ©tköznapi Ă©telek egyik legjobb növĂ©nyi fehĂ©rjeforrĂĄsa is. A tejfölös lencsekrĂ©mleves a klasszikus lencseĂ©telek modern, selymes formĂĄja, mely egyarĂĄnt laktatĂł Ă©s melengetƑ. A hagyomĂĄnyos lencseleveshez kĂ©pest ez a vĂĄltozat botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tve, tejföllel gazdagĂ­tva Ășj dimenziĂłt nyit a leveskedvelƑk szĂĄmĂĄra. A rĂ©pa Ă©deskĂ©s Ă­ze, a babĂ©rlevĂ©l fƱszeressĂ©ge Ă©s a tejföl savassĂĄga egyĂŒttesen kerek, harmonikus Ă­zt ad. Ahogy fƑ a lencse, a konyhĂĄt betölti az otthonos, magyaros illat, amit a tejföl selymessĂ©ge koronĂĄz meg. Ez a leves ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy hideg tĂ©li napon, vagy akĂĄr elƑételkĂ©nt ĂŒnnepi ebĂ©dhez. Ha szeretnĂ©d pikĂĄnsabbĂĄ tenni, szĂłrhatsz rĂĄ csĂ­pƑs paprikĂĄt vagy tĂĄlalhatod pirĂ­tott fĂŒstölt kolbĂĄsszal.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 2 ek. Olaj
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 250 g Lencse
⭕ 100 g SĂĄrgarĂ©pa
⭕ 1000 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 150 ml Tejföl
⭕ 1 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsĂ©t vĂĄlogasd ĂĄt, mosd meg hideg vĂ­zben, majd szƱrd le. A hagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s sĂĄrgarĂ©pĂĄt tisztĂ­tsd meg Ă©s aprĂ­tsd fel. Tipp: ha elƑzƑ este beĂĄztatod a lencsĂ©t, gyorsabban megfƑ.

    A lencsĂ©t Ă©rdemes ĂĄtvĂĄlogatni, hogy ne kerĂŒljön bele kƑ vagy mĂĄs szennyezƑdĂ©s.

    2

    Hevítsd fel az olajat egy nagy låbasban, majd dinszteld meg benne a hagymåt közepes långon 3-4 percig. Add hozzå a fokhagymåt és pirítsd még 1 percig.

    A hagymåt lassan dinszteld, hogy ne égjen meg.

    3

    Add hozzå a sårgarépåt és a lencsét, keverd åt, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Tedd bele a babérlevelet is.

    A babĂ©rlevĂ©l jellegzetes Ă­zt ad a levesnek, de ne hagyd benne tĂșl sokĂĄig, mert keserƱ lehet.

    4

    Forrald fel, majd fƑzd közepes lĂĄngon kb. 30 percig, amĂ­g a lencse Ă©s a rĂ©pa teljesen megpuhul. Közben ellenƑrizd a folyadĂ©kot, ha szĂŒksĂ©ges, pĂłtold.

    A fƑzĂ©si idƑ fĂŒgg a lencse fajtĂĄjĂĄtĂłl. A vörös lencse hamarabb megfƑ.

    5

    Vedd ki a babérlevelet, majd botmixerrel turmixold simåra a levest. Tipp: ha selymesebb ållagot szeretnél, szƱrheted is.

    A babĂ©rlevelet mindenkĂ©ppen vedd ki a turmixolĂĄs elƑtt.

    6

    Add hozzĂĄ a tejfölt, sĂłzd, borsozd, Ă©s keverd össze. FƑzd mĂ©g 2-3 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek, de ne forrald tĂșl, mert a tejföl kicsapĂłdhat.

    A tejfölt óvatosan keverd hozzå, és ne forrald, mert kicsapódhat.

    7

    TĂĄlalĂĄskor dĂ­szĂ­theted egy kanĂĄl tejföllel vagy pĂĄr szem egĂ©szben hagyott fƑtt lencsĂ©vel a tetejĂ©n.

    A tĂĄlalĂĄsnĂĄl hasznĂĄlhatsz friss petrezselymet is.