Tejszínes, baconös kelkáposztakrémleves tálalva

Tejszínes, baconös kelkáposztakrémleves

A kelkáposzta a magyar konyha egyik alapvető zöldsége, amelyet gyakran főzelékként vagy levesként használnak. A krémleves változata viszont egy viszonylag újabb gasztronómiai újítás, amely a francia krémlevesek ihletésére született meg. A bacon hozzáadása nemcsak ízt, hanem textúrát is ad az ételnek, így a selymes alap és a ropogós betét remekül kiegészítik egymást. Képzeld el, ahogy a krémes leves felszálló illata keveredik a piruló bacon füstös aromájával – ez az étel garantáltan felmelegít testet-lelket. Tipp: reszelt sajttal megszórva még gazdagabbá teheted ezt a különleges fogást.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Kelkáposzta
200 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 g Bacon
30 g Vaj
750 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kelkáposztát mosd meg, majd vágd vékony csíkokra. A burgonyát hámozd meg és vágd kisebb kockákra. Tipp: minél kisebb a darabolás, annál gyorsabban megpuhulnak a zöldségek.

    A kelkáposzta külső, sérült leveleit távolítsd el.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel. Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a vajat, majd dinszteld meg rajta a hagymát 3-4 perc alatt, ezután add hozzá a fokhagymát is.

    A fokhagymát a végén add hozzá, mert könnyen megéghet.

    3

    Add hozzá a kelkáposztát és a burgonyát, keverd össze, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd alacsony lángon főzd 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    A főzési idő függ a zöldségek méretétől. Ellenőrizd, hogy a kelkáposzta és a burgonya is teljesen megpuhult-e.

    4

    Közben a bacont vágd apró kockákra, és egy serpenyőben süsd ropogósra. Itasd le róla a felesleges zsiradékot papírtörlőn.

    A bacont közepes lángon süsd, hogy ne égjen meg.

    5

    Ha a zöldségek puhák, vedd le a levest a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha túl sűrű, kevés vízzel hígíthatod a kívánt állag eléréséhez.

    A leves sűrűségét vízzel vagy alaplével tudod szabályozni.

    6

    Add hozzá a tejszínt, sót, borsot, és melegítsd össze a levest, de ne forrald. Keverd bele a bacon felét, a többit hagyd a tálaláshoz.

    A tejszínt óvatosan keverd hozzá, és ne forrald, mert kicsapódhat.

    7

    Tálaláskor szórd meg a levest ropogós bacon darabokkal, és ha szeretnéd, kevés tejszínnel is díszítheted. Tipp: friss kenyérrel kínálva igazán tartalmas fogás.

    A leveshez illik a friss, ropogós kenyér.