Tejszínes-gombás-hagymás calzone frissen sütve

Tejszínes-gombás-hagymás calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzája, amelyet változatos töltelékekkel készítenek. Ez a tejszínes-gombás-hagymás változat egy lágyabb, krémesebb verzió, amely tökéletesen harmonizál az olvasztott mozzarellával és a fűszeres gombával. A szerecsendió és a petrezselyem mélyebb ízt ad a tölteléknek, míg a ropogósra sült pizzatészta tökéletes kontrasztot biztosít. Ha valami könnyed, de mégis laktató fogást keresel, ez a calzone kiváló választás! Tipp: Ha még intenzívebb ízt szeretnél, a gombát egy kevés fehérborral is megpárolhatod, mielőtt a tejszínnel összekevered.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
570 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizza tészta
200 g Csiperkegomba
1 db Vöröshagyma
100 ml Tejszín
150 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
2 gerezd Fokhagyma
10 ml Olívaolaj
10 g Petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
0.25 tk. Szerecsendió
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha bolti pizzatésztát használsz, hagyd szobahőmérsékleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    Ha nincs időd, a tésztát óvatosan a mikróban is meglangyosíthatod, de figyelj, hogy ne melegítsd túl.

    2

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a pizzatésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Formázz belőle egy nagy kört, majd vágd két egyenlő részre.

    Ha a tészta visszahúzódik nyújtás közben, hagyd pihenni pár percig, majd próbáld újra.

    3

    A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. A vöröshagymát vágd vékony szeletekre.

    A gomba tisztításához ne használj vizet, inkább egy puha kefével vagy papírtörlővel töröld le.

    4

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a hagymát közepes lángon, amíg megpuhul. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a gombát, majd pirítsd tovább 5-6 percig.

    A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert könnyen megég és keserű lesz.

    5

    Öntsd hozzá a tejszínt, fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval, majd főzd 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik. Keverd hozzá az aprított petrezselymet.

    A szerecsendióval óvatosan bánj, mert intenzív íze van.

    6

    A mozzarellát reszeld le, és keverd össze a parmezánnal, majd add a gombás keverékhez.

    A mozzarellát érdemes lecsepegtetni, mielőtt lereszeled, hogy ne áztassa el a tésztát.

    7

    A tölteléket helyezd a tészta egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezárd a calzone-t.

    A széleket megkenheted egy kis vízzel, hogy jobban tapadjanak.

    8

    Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a calzone tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a kenéshez, ha nincs otthon tojás.

    9

    Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

    Figyeld a calzone-t sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal és tálald melegen.

    Az olívaolaj kiemeli az ízeket és szép fényt ad a calzone-nak.