Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha bolti pizzatésztát használsz, hagyd szobahőmérsékleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyújtható legyen.
Ha nincs időd, a tésztát óvatosan a mikróban is meglangyosíthatod, de figyelj, hogy ne melegítsd túl.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a pizzatésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Formázz belőle egy nagy kört, majd vágd két egyenlő részre.
Ha a tészta visszahúzódik nyújtás közben, hagyd pihenni pár percig, majd próbáld újra.
A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. A vöröshagymát vágd vékony szeletekre.
A gomba tisztításához ne használj vizet, inkább egy puha kefével vagy papírtörlővel töröld le.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg a hagymát közepes lángon, amíg megpuhul. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a gombát, majd pirítsd tovább 5-6 percig.
A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert könnyen megég és keserű lesz.
Öntsd hozzá a tejszínt, fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval, majd főzd 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik. Keverd hozzá az aprított petrezselymet.
A szerecsendióval óvatosan bánj, mert intenzív íze van.
A mozzarellát reszeld le, és keverd össze a parmezánnal, majd add a gombás keverékhez.
A mozzarellát érdemes lecsepegtetni, mielőtt lereszeled, hogy ne áztassa el a tésztát.
A tölteléket helyezd a tészta egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezárd a calzone-t.
A széleket megkenheted egy kis vízzel, hogy jobban tapadjanak.
Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a calzone tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a kenéshez, ha nincs otthon tojás.
Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a calzone-t sütés közben, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal és tálald melegen.
Az olívaolaj kiemeli az ízeket és szép fényt ad a calzone-nak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.