Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl meleg víz elpusztíthatja az élesztőt. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, így a tészta rugalmas és könnyen kezelhető lesz.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A spenótot alaposan mosd meg és csöpögtesd le, a fokhagymát aprítsd finomra.
A spenótot alaposan mosd meg, hogy ne legyen homokos a töltelék.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, add hozzá a fokhagymát, majd a spenótot, és pirítsd 3-4 percig, amíg összeesik.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet.
Öntsd hozzá a tejszínt, keverd össze, majd főzd további 2-3 percig, hogy a szósz kissé besűrűsödjön.
Ha a szósz túl híg, egy kevés liszttel vagy kukoricakeményítővel sűrítheted.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert kiszakadhat.
Az egyik tészta felére helyezd rá a tejszínes-spenótos keveréket, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz összehajtani és kifolyhat.
Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal a tölteléket.
Friss fűszernövényekkel még ízletesebb lesz a töltelék.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy egy villával is lezárhatod, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép színt ad a calzonénak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta sütés közben felrobbanjon.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő sütőfüggő lehet, figyelj rá, hogy a tészta aranybarna és átsült legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.