Tiganites görög palacsinta tálalva

Tiganites

A Tiganites az egyik legrégebbi ismert palacsinta, amelyet már az ókori görögök is fogyasztottak. Ez a tradicionális görög palacsinta mézzel és fahéjjal megöntözve tökéletes reggeli vagy desszert. Görögországban gyakran különleges alkalmakkor készítik, de a hétköznapok során is népszerű édesség. Egy meleg nyári reggelen nincs is jobb, mint egy frissen sült Tiganites illata, amely betölti a konyhát. A tökéletes Tiganites titka a megfelelő állagú tészta és a precíz sütési technika, amely biztosítja a belül puha, kívül enyhén ropogós textúrát.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 55 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
1 db Tojás
250 ml Tej
50 ml Víz
5 g Élesztő
20 g Cukor
1 csipet
20 ml Olívaolaj
50 g Méz
1 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és egy csipet sót.

    Fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolja a működését. Keverd el a liszttel először.

    2

    Üsd bele a tojást, majd öntsd hozzá a tejet és a vizet. Keverd addig, amíg sima, kissé sűrűbb tésztát kapsz.

    A tészta állaga legyen olyan, mint a sűrűbb joghurt. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet, ha túl híg, adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    Fedd le a tálat és hagyd pihenni 30 percig, hogy az élesztő dolgozzon és a tészta kissé megkeljen.

    A pihentetéshez tedd a tálat meleg helyre, például a radiátor közelébe vagy a sütőbe, alacsony hőfokon (kb. 30°C).

    4

    Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és önts bele egy kevés olívaolajat.

    A serpenyő legyen megfelelően forró, mielőtt a tésztát beleöntöd. Ha túl forró, a palacsinták megégnek, ha nem elég forró, akkor nem sülnek meg szépen.

    5

    Egy evőkanál segítségével adagold a tésztát a serpenyőbe, hogy kis, vastag palacsintákat formálj.

    Ne tegyél túl sok tésztát a serpenyőbe egyszerre, mert akkor a palacsinták összetapadnak.

    6

    Süsd a tiganites-t kb. 2 percig, amíg az alja aranybarna lesz, majd egy spatulával fordítsd meg, és süsd további 1 percig.

    Akkor fordítsd meg a palacsintát, amikor a tetején buborékok jelennek meg, és az alja már aranybarna.

    7

    Ismételd meg a sütést a maradék tésztával, és közben szükség szerint adj még olajat a serpenyőbe.

    A palacsintákat egymásra is rakhatod, amíg sülnek, de takard le őket, hogy ne száradjanak ki.

    8

    Tálald a tiganites-t mézzel és egy kevés fahéjjal megszórva, esetleg dióval vagy friss gyümölcsökkel.

    A méz helyett használhatsz juharszirupot vagy agavé szirupot is. A dió helyett használhatsz más olajos magvakat is.