Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót – ezek az alap száraz összetevők.
Fontos, hogy a száraz összetevőket alaposan keverd össze, mielőtt a nedves hozzávalókat hozzáadod, így egyenletesebb lesz a tészta.
Add hozzá a joghurtot, langyos vizet, Tokaji bort és olívaolajat, majd gyúrd össze, míg puha, rugalmas tésztát kapsz. Ez körülbelül 10 perc kézi gyúrást igényel.
A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, de még puha és rugalmas. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet.
Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órát, amíg a duplájára nő.
A tészta kelesztéséhez ideális hely a sütő, amit 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltál. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, ezért takard le konyharuhával vagy folpackkal.
Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre, formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd ovális alakúra lisztezett felületen.
A gombócok formázásánál figyelj, hogy a tészta ne szakadjon, és a felület legyen sima. A nyújtásnál használj elegendő lisztet, hogy a tészta ne ragadjon az asztalhoz.
A kinyújtott naanokat közepes lángon forró tapadásmentes serpenyőben süsd oldalanként 1-2 percig, míg barna foltok jelennek meg rajtuk.
A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a naanokat. Ha nincs tapadásmentes serpenyőd, használj egy kevés olajat a sütéshez.
A megsült naanokat azonnal kend meg olvasztott vajjal – ettől még illatosabb és puhább lesz.
A vaj helyett használhatsz fokhagymás vajat is, ha pikánsabb ízt szeretnél.
Tálald melegen, önmagában vagy egy pohár Tokaji bor mellé – a naan enyhén édeskés íze harmonizál az ital karakterével.
A naanokat melegen tartsd tálalásig, például egy konyharuhával letakarva.
Tipp: a bort sose öntsd forrón a tésztához, mert az alkohol elpárolog, és az íz is gyengülhet.
A tésztát pihentetés után érdemes lisztezett felületen kinyújtani, hogy ne ragadjon le.
Fontos, hogy a sütés gyors legyen – ne süsd túl, különben a naan kiszárad, és elveszíti puhaságát.
Ha nincs otthon tandoor sütőd, egy serpenyőben is megsütheted a naanokat. Ehhez forrósíts fel egy száraz serpenyőt, és süsd a tésztát mindkét oldalán kb. 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ez a naan desszertként vagy különleges vendégváróként is tálalható, ha például egy kis mézzel vagy gyümölcsszósszal kínálod.
A naan mellé kínálhatsz különböző mártogatósokat is, például fokhagymás-joghurtos szószt vagy csípős chutney-t.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.