Tomato dosa frissen, ropogósra sütve, paradicsomos töltelékkel tálalva

Tomato dosa

A tomato dosa egy különleges indiai étel, amely a hagyományos dosa tésztát egy friss paradicsomos töltelékkel gazdagítja. A paradicsom édes-savanykás íze kiemeli a dosa fűszeres ízét, így egy igazán különleges ételt eredményez. A dosa tésztájának enyhén ropogós szélei és puha belseje tökéletes alapot adnak a friss paradicsommal készült töltelékhez. A tomato dosa egy ideális választás reggelire, vagy könnyű vacsorára.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
100 g Lencse
400 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olaj
2 db Friss paradicsom
1 tk. Mustármag
6 levél Curry levél
1 gerezd Fokhagyma
2 db Chili

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst és a lencsét alaposan mosd át, majd áztasd be őket 4-6 órára. Ha gyorsítani szeretnél, akár egy éjszakán át is ázhatnak.

    Az áztatás segíti, hogy a tészta simább legyen, és a dosa könnyebben megsüljön.

    2

    Miután a rizs és a lencse megáztak, egy turmixgépben vagy kávédarálóban őröld finomra őket, adj hozzá vizet, hogy egy folyékony, de nem túl híg tésztát kapj.

    A tészta állagának olyan sűrűnek kell lennie, mint a palacsintatésztának, így nem lesz túl vékony, de könnyen szélesre teríthető.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát legalább 30 percig, hogy a rizs és a lencse jól megszívja magát a vízzel.

    A pihentetés segít, hogy a dosa lágyabbá és könnyen kezelhetővé váljon.

    4

    Egy serpenyőt melegíts fel közepes hőmérsékleten, majd vékonyan kend meg olajjal. Önts egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal terítsd el egyenletesen.

    A serpenyőt ne tedd túl forróra, mert akkor a dosa gyorsan megéghet anélkül, hogy átsülne.

    5

    Amikor a dosa szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől és a teteje megszilárdul, locsold meg egy kevés olajjal, majd süsd 2-3 percig.

    Ne próbáld meg gyorsan megfordítani, hagyd, hogy az alja szépen megpiruljon.

    6

    Fordítsd meg a dosát és süsd a másik oldalát is, amíg aranybarna nem lesz.

    A dosa legyen ropogós, de nem túl száraz. Ha szükséges, újabb olajat adhatsz hozzá.

    7

    Mikor elkészült a dosa, tedd félre, és készítsd el a paradicsomos tölteléket. Egy serpenyőben melegíts olajat, és add hozzá a mustármagot, a curry levelet, és a fokhagymát, majd pirítsd meg őket.

    A fokhagyma pirítása közben ügyelj arra, hogy ne égjen meg, mert keserűvé válhat.

    8

    A friss paradicsomot apróra vágva add hozzá a fűszeres keverékhez, és főzd 2-3 percig. Tedd a kész paradicsomos keveréket a dosa közepére, és tálald melegen.

    A paradicsom frissessége és savanykás íze remekül kiegészíti a fűszeres dosa ízét.