Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.
Ha az élesztő nem fut fel, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a víz túl forró volt. Ebben az esetben kezd újra friss élesztővel.
Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez.
Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.
A tésztát meleg helyen érdemes keleszteni, például a sütőben alacsony hőfokon (kb. 30°C) vagy egy radiátor közelében.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.
A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon.
A tonhalat szűrd le, és egy tálban keverd össze egy kevés olívaolajjal és sóval. Ha szeretnéd, egy kis citromot is facsarhatsz rá.
A tonhalhoz adhatsz apróra vágott kaprot, petrezselymet vagy más fűszernövényt is.
Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.
A szódabikarbónás víz segít a pereceknek a jellegzetes színük és állaguk elérésében. Ne hagyd túl sokáig a vízben a pereceket, mert széteshetnek.
Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg a tonhalas keverékkel. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj oda, hogy ne égjenek meg a perecek.
Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!
A tonhalas perecet frissen a legfinomabb, de hűtőben tárolva másnap is fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.