A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolhatja a kelést.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas. A konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztán. A hajtogatások során alakul ki a leveles tészta réteges szerkezete. A pihenők alatt a tészta lazul és könnyebben nyújtható.
A tejszínt keverd össze a reszelt tonkababbal, és hagyd állni pár percig, hogy az ízek összeérjenek.
A tonkabab nagyon intenzív ízű, ezért óvatosan adagold. Ha nincs tonkababod, használhatsz vaníliát is.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag tonkababbal ízesített tejszínt, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket éles késsel vagy pizzavágóval vágd ki. A tölteléket ne vidd túl közel a szélekhez, hogy könnyen fel tudd tekerni.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is a kenéshez. A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a croissantok színére.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A porcukrot szitáld rá a croissantokra, hogy egyenletes legyen a réteg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.