Tonkababos croissant tálalva

Tonkababos croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A tonkababos változat egy különleges, egzotikus csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és a vaníliára, fahéjra és mandulára emlékeztető tonkabab tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy könnyed reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az illatos és gazdag ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
50 ml Tejszín
5 g Tonkabab (reszelve)
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolhatja a kelést.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas. A konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztán. A hajtogatások során alakul ki a leveles tészta réteges szerkezete. A pihenők alatt a tészta lazul és könnyebben nyújtható.

    5

    A tejszínt keverd össze a reszelt tonkababbal, és hagyd állni pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tonkabab nagyon intenzív ízű, ezért óvatosan adagold. Ha nincs tonkababod, használhatsz vaníliát is.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag tonkababbal ízesített tejszínt, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket éles késsel vagy pizzavágóval vágd ki. A tölteléket ne vidd túl közel a szélekhez, hogy könnyen fel tudd tekerni.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is a kenéshez. A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj a croissantok színére.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukrot szitáld rá a croissantokra, hogy egyenletes legyen a réteg.