Tibeti tsampa kenyér tálalva

Tsampa - Tibetben fogyasztott árpalisztből készült kenyér

A tsampa a tibeti konyha egyik legismertebb alapétele, amely pirított árpalisztből készül. Tibet zord éghajlata miatt az árpa az egyik legfontosabb gabonaforrás, így a tsampa évszázadok óta az ottani lakosok mindennapi étrendjének része. Az ételt gyakran tibeti sós teával vagy jakvajjal keverik össze, hogy energiadús és tápláló fogást kapjanak. A tsampa rendkívül sokoldalú, akár kenyérként, akár kásaként is fogyasztható. Ha szeretnéd felfedezni Tibet tradicionális ízeit, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Pirított árpaliszt
250 ml Meleg víz
5 g
50 g Jakvaj vagy vaj
100 ml Tibeti tea (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy száraz serpenyőben pirítsd meg az árpalisztet közepes lángon, folyamatos keverés mellett, amíg enyhén aranybarna és illatos lesz. Ez fokozza az ízét.

    Ügyelj rá, hogy a liszt ne égjen meg, mert keserű lesz az íze. A folyamatos keverés segít egyenletesen pirítani.

    2

    Egy keverőtálba öntsd a pirított árpalisztet, majd adj hozzá sót és vajat. Ha autentikus tibeti változatot készítesz, használj jakvajat a jellegzetes íz eléréséhez.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben eldolgozhasd a liszttel.

    3

    Fokozatosan öntsd hozzá a meleg vizet vagy a tibeti teát, miközben folyamatosan kevered, hogy egyenletes tésztát kapj.

    A folyadékot lassan adagold, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos. Inkább kevesebb folyadékkal kezdd, és szükség esetén adj hozzá többet.

    4

    Kézzel gyúrd össze a masszát addig, amíg egy formázható, enyhén ragacsos tésztát kapsz.

    A tészta állaga akkor jó, ha összeáll, de még enyhén ragad a kezedhez.

    5

    Formázz belőle kisebb lapos lepényeket vagy egy nagyobb cipót, majd tedd egy száraz serpenyőbe közepes lángon.

    A lepényeket egyenletes vastagságúra formázd, hogy egyenletesen süljenek meg.

    6

    Süsd a lepényeket oldalanként 3-4 percig, amíg enyhén megpirulnak, és szilárdabb szerkezetet kapnak.

    Ne süsd túl a lepényeket, mert kiszáradnak. Akkor jó, ha aranybarnák és rugalmasak.

    7

    Tálald frissen, akár önmagában, akár vajjal vagy tibeti teával fogyasztva.

    A tsampa legjobb frissen fogyasztva, de hűtőszekrényben tárolva másnap is finom.