Tumpeng főtt tojással, piramis alakú rizses étel tojás díszítéssel

Tumpeng főtt tojással

A tumpeng egy hagyományos indonéz étel, amely piramis alakú rizsformát kap, és rendszerint ünnepi alkalmakra készítik. Eredetileg Bali szigetéről származik, de az egész Indonéziában elterjedt. A rizst kókusztejjel főzik, hogy gazdag ízt adjon neki, és különféle zöldségekkel, illetve tojással díszítik. A tumpeng az indonéz kultúrában a hála és az áldás szimbóluma, amelyet szeretettel tálalnak a családi összejöveteleken és ünnepségeken.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Rizs
400 ml Kókusztej
1 db Sárgarépa
2 db Burgonya
200 g Kukorica
4 db Főtt tojás
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd le, majd tedd egy lábasba. Öntsd hozzá a kókusztejet és 1,5 csésze vizet, és forrald fel. Amikor felforrt, csökkentsd a hőt, és főzd lassú tűzön 20 percig, amíg a rizs megpuhul.

    A kókusztej gazdag ízt ad a rizsnek, de ügyelj arra, hogy ne égjen le, ezért érdemes időnként megkeverni.

    2

    Közben a sárgarépát és a burgonyát hámozd meg, majd apró kockákra vágd. A kukoricát is készíts elő. Egy serpenyőben melegítsd fel a szezámolajat, és pirítsd meg benne a zöldségeket, amíg enyhén megpuhulnak.

    Ha szeretnéd, a zöldségeket egy kis szójaszósszal is ízesítheted, hogy még ízletesebbek legyenek.

    3

    Amikor a rizs kész, tedd hozzá a pirított zöldségeket és a kukoricát. Ízesítsd sóval és borssal, majd keverd alaposan össze.

    A rizst ne keverd túl sokáig, mert akkor a szemek összetörhetnek és nem lesz olyan könnyed és levegős.

    4

    A főtt tojásokat hámozd meg, majd vágd őket félbe.

    A tojásokat óvatosan hámozd meg, hogy a sárgája ne sérüljön meg, így szép tálalható marad.

    5

    A rizst és zöldségeket egy nagy tányérra tálald, formázz belőle egy piramis alakot (tumpeng formát). A tetejére helyezd el a félbevágott főtt tojásokat.

    A tumpengtálalás lényege a piramis formájú rizs, amelyet szimbolikusan készítenek a délkelet-ázsiai kultúrákban.

    6

    Díszítsd friss petrezselyemmel, és tálald a többi étellel vagy salátával.

    A petrezselyem frissességet ad az ételnek és szép színt, amitől még étvágygerjesztőbb lesz.