Túrós croissant tálalva

Túrós croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A túrós változat egy kellemesen édes és krémes csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és a lágy túrós töltelék tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy könnyed reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az édes és krémes ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
200 g Túró
10 g Vaníliás cukor
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosítja, hogy a tészta megkeljen.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolja a működését.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tésztát addig gyúrd, amíg rugalmas és sima nem lesz. A keléshez ideális hely a meleg sütő vagy egy radiátor közelében.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatásokkal alakul ki a croissant leveles szerkezete. A pihenők alatt a tészta lazul, így könnyebben nyújtható.

    5

    A túrót keverd össze a vaníliás cukorral és egy kevés porcukorral, hogy krémes állagú legyen.

    A túró töltelék ízesítéséhez használhatsz citromhéjat vagy mazsolát is.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag túrókrémet, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek. A tölteléket ne vidd túl közel a szélekhez, hogy ne folyjon ki sütés közben.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés alatt a croissantok még nagyobbra nőnek és levegősebbek lesznek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való megkenés szép színt ad a croissantoknak. Figyeld a sütést, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert a croissantokon állva nedvessé válhat.